Vesti > Svet

ZVANIČNO: U prvih 10 meseci više od 330.000 neregularnih prelaza granice EU!

Rekordan broj neregularnih prelaza na spoljnim granicama Evropske unije.

Izvor: K1info

17/11/2023 > 21:57

podeli vest:

ZVANIČNO: U prvih 10 meseci više od 330.000 neregularnih prelaza granice EU!
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA/ bg


Prema preliminarnim rezultatima praćenja, u prvih 10 meseci ove godine broj otkrivenih neregularnih prelaza na spoljnim granicama Evropske unije iznosi 331.600, što čini rekordan broj posmatrajući period od 2015. godine.

Kako se navodi u izveštaju koji je Fronteks objavio na svom sajtu, u ovom periodu najveći broj prelazaka otkriven je na srednjomediteranskoj ruti - 143.613, što čini porast od 68 odsto u odnosu na isti period u 2022. godini.

Kada je reč o ruti Zapadni Balkan, u prvih 10 meseci 2023. detektovano je 97.300 neregularnih prelaza, što je 22 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Državljani Sirije, Obale Slonovače i Gvineje su u prvih deset meseci ove godine bili najzastupljeniji na svim rutama.

Tokom oktobra, najveći broj neregularnih prelaza zabeležen je na ruti Zapadni Balkan 17.656, a zatim na zapadnoafričkoj ruti, gde je zabeleženo 13.006 slučajeva. Prekomorski prelazi i dalje predstavljaju ekstremnu opasnost i podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokazuju da je ove godine na Mediteranu prijavljeno 2.468 nestalih osoba, od kojih je većina plovila srednjomediteranskom rutom.

Foto: Pixabay.com

 

Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima koji su povećali rizik od incidenata opasnih po život, u oktobru je broj otkrivenih neregularnih prelazaka ostao visok u Lamanšu i iznosio je preko 8.200. Ipak, nadzor, nepovoljni vremenski uslovi i razni drugi faktori značajno su uticali na pokušaje prelska Kanala.

-Zanimljivo je da je dve trećine ovih pokušaja rezultiralo otkrivanjem i presretanjem od strane francuskih vlasti ili pokušajem prelaska koji je doveo do povratka na obalu ili spasavanja na moru-, navodi se na sajtu Fronteksa.

Foto: Tanjug/AP/Skye McKee

 

Fronteks napominje da se preliminarni podaci predstavljeni u ovom saopštenju odnose na broj otkrivenih neregularnih prelazaka granice na spoljnim granicama Evropske unije. Ista osoba, dodaju, može više puta preći granicu na različitim lokacijama na spoljnoj granici.

Ostavite komentar