Vesti > Svet

Italija daje BEBI državljanstvo u Velikoj Britaniji kako bi sprečila SKIDANJE sa APARATA

Indi Gregori boluje od retke mitohondrijalne bolesti, a bolnica u Notingemu je saopštila da nema smisla nastaviti lečenje

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2023 > 23:01

podeli vest:

Italija daje BEBI državljanstvo u Velikoj Britaniji kako bi sprečila SKIDANJE sa APARATA
Foto: Freepik.com


Italijanska vlada je dodelila državljanstvo teško bolesnoj devojčici iz Velike Britanije, s ciljem da spreči lekare da je skinu sa aparata za održavanje života i omoguće njeno preseljenje u Italiju.

Osmomesečna Indi Gregori boluje od retke mitohondrijalne bolesti, zbog čega njene ćelije ne proizvode dovoljno energije. Bolnica u Notingemu, u centralnoj Engleskoj, saopštila je da nema smisla nastaviti lečenje.

Visoki sud Engleske se saglasio sa ovom procenom i prošlog meseca doneo je odluku da beba bude isključena sa aparata za održavanje života, a prošle nedelje odbio je zahtev njenih roditelja da im se dozvoli da devojčicu prebace u Vatikansku dečju bolnicu u Rimu.

Vlada italijanske premijerke Đorđe Meloni je održala hitnu sednicu sa jedinom tačkom dnevnog reda, kako bi se bebi dodelilo italijansko državljanstvo.

- Kažu da nema mnogo nade za malu Indi, ali do kraja ću učiniti sve što mogu da odbranim njen život. I da odbranim pravo njene mame i tate da učine sve što mogu za nju - napisala je Meloni na platformi X.

Roditelji će moći da se obrate italijanskom konzulatu u Britaniji i zatraže da ona bude prebačena u Italiju, rekao je izvor iz italijanske vlade za Reuters, napominjući da Britanija nema obavezu da udovolji zahtevu.

Posle sastanka italijanska vlada je sapštila da će pomoći u pokrivanju troškova lečenja u bolnici Bambino Gesu, zdravstvenoj ustanovi koju vodi Vatikan u blizini crkve Svetog Petra.

- Čak i ako transfer u Italiju uključuje određeni rizik, jedina alternativa koja nam je ponuđena u Velikoj Britaniji je da pristanemo na Indinu smrt. Ni mi, ni Indi nemamo šta da izgubimo - rekao je otac bolesne devojčice.

Reuters podseća da je 2018. godine britanski sud odbacio zahtev roditelja teško bolesnog 23-mesečnog mališana Alfija Evansa da ga prebace u Bambino Gesu. Mališan je preminuo nekoliko dana pošto mu je isključen aparat za održavanje života.
 

Ostavite komentar