Vesti > Svet

Turska OBELEŽAVA 100 GODINA od OSNIVANJA Republike

Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika narodna skupština te zemlje izabrala za prvog predsednika

Izvor: K1info/Tanjug

29/10/2023 > 16:37

podeli vest:

Turska OBELEŽAVA 100 GODINA od OSNIVANJA Republike
Foto: Tanjug/AP Photo


U Turskoj se danas, nizom manifestacija, programa i aktivnosti, obeležava Dan Republike i 100 godina od uspostavljanja moderne sekularne države.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan naveo je u čestitki objavljenoj na društvenim mrežama da se na današnji dan odaje spomen svim turskim herojima, posebno osnivaču Republike Turske Mustafi Kemalu Ataturku, koji se, kako je istakao, "nesebično borio da pobedimo u ratu za nezavisnost i da ova zemlja postane naša domovina".

- I dalje ćemo svim snagama raditi na tome da Republiku Tursku, koju smo utemeljili plativši visoku cenu pre 100 godina, podignemo iznad nivoa savremenih civilizacija, uz osećaje zajedništva, solidarnosti i bratstva - rekao je Erdogan.

Dan Republike obeležava se danas širom Turske, od Istanbula, Ankare, Izmira, Trabzona, pa do Gaziantepa i Kahramanmaraša, prenosi Anadolija.

Tim povodom delegacija predvođena Erdoganom posetila je Anitkabir, mauzolej Mustafe Kemala Ataturka. Erdogan je u tom prilikom napisao u Knjizi utisaka da je Turska sigurnija nego ikada pre i da je u sigurnim i kompetentnim rukama.

U Turskoj se nacionalni praznik Dan Republike obeležava u znak sećanja na proglašenje Republike Turske 1923. godine.

Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika narodna skupština te zemlje izabrala za prvog predsednika savremene Turske. 
 

Ostavite komentar