Vesti > Svet

Parkinsonova bolest, INFARKT, hemioterapija: Da li Putin NAMERNO U JAVNOST "pušta" priče o svom LOŠEM ZDRAVLJU?

Pominjanje u kontekstu koji nije vezan sa invazijom na Ukrajinu i više je nego koristan za ruskog predsednika, smatraju neki

Izvor: K1info/telegraf.rs

25/10/2023 > 22:37

podeli vest:

Parkinsonova bolest, INFARKT, hemioterapija: Da li Putin NAMERNO U JAVNOST "pušta" priče o svom LOŠEM ZDRAVLJU?
Foto: Tanjug/Dmitry Azarov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File


Godinama medijima kruže priče o lošem zdravstvenom stanju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ove priče pojačale su se nakon što je počeo rat u Ukrajini, pa smo često čitali o tome kako Putin navodno ima Parkinsonovu bolest, rak, da ide da tajne hemioterapije, da je povredio kičmu nakon pada sa stepenica, ali i one da tokom putovanja koristi usluge dvojnika.

Poslednji u nizu ovakvih navoda bilo je da ga je član ličnog obezbeđenja navodno pronašao zgrčenog na podu u spavaćoj sobi. Nakon ovih navoda oglasio se i portparol Kremlja Dmitri Peskov, koji je medijima rekao da je to apsurdna obmana i da je sa ruskim predsednikom sve u najboljem redu.

Prva vest o lošem Putinovom zdravlju pojavila se na Telegram kanalu General SVR. 

Poznat po čestom objavljivanju sumnjivih tvrdnji o Putinovom lošem zdravlju, ovaj kanal se pojavio 2020. godine, tvrdeći da ga vode bivši članovi Ruske spoljne obaveštajne službe i drugi državni organi. Uprkos svojim nedokazanim i sumnjivim tvrdnjama, oni često dospevaju u tabloide širom sveta, a jedan stručnjak je izjavio da se ovaj kanal pokazao "korisnim" za ruski režim.

U razgovoru za The Independent, Džejms Niksi, direktor rusko-evroazijskih programa u Četam hausu, rekao je da ovaj kanal ima evidenciju o objavljivanju dezinformacija, kao i da je u službi Rusije.

- Kremlju odgovara da seje zabunu - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP Photo/Stanislav Krasilnikov/TASS News Agency Host Pool Photo

 

Niksi dodaje da je pominjanje Putina u kontekstu koji nije vezan sa invazijom na Ukrajinu i više nego koristan za ruskog predsednika.

- Prosečan životni vek muškarca u Rusiji je 71 godinu. Međutim, on nije prosečan čovek, On ima jako dobro zdravstveno zdravlje i nije sklon alkoholu kao neki njegovi prethodnici. Možemo da se složimo da je dobrog zdravlja za jednog sedamdesetogodišnjaka - rekao je Niksi.

Priče o dvojniku

Istoričar dr Mark Geoloti rekao je da su šanse da informacije o Putinu procure iz njegovog bliskog kruga, a da ta osoba ne bude uhvaćena su jako male.

- Putinov najuži krug ljudi je crna kutija. Većinu vremena ne znamo ni gde se on nalazi, a kamoli kakvog je zdravlja - kazao je on.

Spekulacije koje kruže oko Putina nisu fokusirane samo na njegovo zdravlje. Tokom pandemije korona virusa pojavile su se spekulacije da je paranoičan, da gradi podzemne bunkere, kao i da primorava ljude koji ga posećuju da prođu kroz tunel sa UV svetlima.

Jedna od najčešćih priča je da Putin koristi usluge dublera, a ova priča bila je vrlo aktuelna tokom njegove posete Dagestanu jer su mnogi njegovu interakciju sa masom smatrali vrlo neuobičajenom za njega.

Peskov je i ove navode o dvojniku takođe je odlučno negirao.

- To su lažne vesti koje prenose pojedini mediji. Ovo kod nas ne izaziva ništa drugo osim osmeha - rekao je on.

U intervjuu iz 2020. godine Putin je demantovao dugogodišnje glasine da koristi dvojnike, iako je rekao da mu je u prošlosti ponuđena mogućnost da ga ima iz bezbednosnih razloga.

Ostavite komentar