Vesti > Svet

Ponovo NAPADNUTE AMERIČKE BAZE u Iraku, ISLAMSKI OTPOR preuzeo odgovornost

Ispaljene rakete "direktno i precizno pogodile svoje mete, saopštio Islamski otpor

Izvor: K1info/Tanjug

20/10/2023 > 07:18

podeli vest:

Ponovo NAPADNUTE AMERIČKE BAZE u Iraku, ISLAMSKI OTPOR preuzeo odgovornost
Foto: Tanjug/AP Photo/Russian Defense Ministry Press Service


Američke baze u Iraku ponovo su napadnute dronovima i raketama, najverovatnije zbog podrške SAD Izraelu u ratu protiv palestinske militantne grupe Hamas.

Napadnute su vazdušna baza El Asad u zapadnom Iraku i još jedna vojna baza u kojoj se nalaze američke trupe blizu međunarodnog aerodroma u Bagdadu, prenosi Rojters.

Iračka militantna grupa Islamski otpor preuzela je odgovornost za napad, navodeći da su ispaljene rakete "direktno i precizno pogodile svoje mete".

Juče je vojna baza u južnoj Siriji, u kojoj američke trupe obučavaju snage u okviru kampanje protiv Islamske države, napadnuta dronovima, a slični udari su se dešavali i proteklih nekoliko dana na američke i savezničke baze, usled porasta nezadovoljstva u regionu nakon eksplozije u bolnici u Gazi, kada je ubijeno oko 500 ljudi.

Prošle nedelje, iračke militantne grupe povezane sa Iranom zapretile su da će gađati američke baze raketama i bespilotnim letelicama ukoliko Vašington bude intervenisao kako bi podržao Izrael u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Sjedinjene Države imaju 2.500 vojnika u Iraku i još 900 u susednoj Siriji.

Ostavite komentar