Vesti > Svet

Ma, koga briga za DOMOROCE? Po svemu sudeći, referendum u Australiji NEĆE USPETI

Građani se izjašnjavaju da li podržavaju da domorodačko stanovništvo savetuje parlament o pitanjima koja utiču na njihove živote

Izvor: K1info/Tanjug

14/10/2023 > 11:01

podeli vest:

Ma, koga briga za DOMOROCE? Po svemu sudeći, referendum u Australiji NEĆE USPETI
Foto: Tanjug/AP


Na referendumu u Australiji, rani rezultati, na osnovu oko 11 odsto prebrojanih glasačkih listića, ukazuju da će predlog za izmenu Ustava kojim se priznaju domorodački narodi, možda biti odbijen, jer je 55 odsto birača odbilo taj predlog, dok je 44,6 glasalo za njega.

Prema projekciji australijskog emitera ABC, Novi Južni Vels, u kojem se nalazi Sidnej i koji je australijska država sa najveći brojem stanovnika, izjasniće se protiv predloga na referendumu.

Prebrojavanje je u toku u tri istočne australijske države i regionu glavnog grada, Kanbere, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP

 

 Glasanje se nastavlja u Zapadnoj Australiji, Kvinslendu, Južnoj Australiji i Severnoj teritoriji.

U Australiji se danas održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li podržavaju da u Ustav bude uneta odredba koja će omogućiti da domorodačko stanovništvo savetuje parlament o pitanjima koja utiču na njihove živote.

Cilj referenduma je da Aboridžini i ljudi sa ostrva u Toresovom moreuzu dobiju mogućnost da u okviru parlamenta savetuju vladu o pitanjima koja se tiču njihovih zajednica, odnosno o osnivanju savetodavnog tela, domorodačkog odbora "Glas parlamentu".

Potrebno je da se više od 50 odsto birača izjasni za tu promenu da bi referendum uspeo, i to u najmanje četiri od šest australijskih saveznih država, preneo je Rojters.

Domoroci čine 3,2 odsto stanovništva u Australiji od ukupno 26 miliona.

Zagovornici promene Ustava tvrde da će to pomoći u popravljanju narušenih veza s aboridžinskom zajednicom i da će ujediniti naciju.

Protivnici tvrde da će to dovesti do podele među Australijancima.

Referendumi teško prolaze u Australiji i bilo je uspešno samo njih osam od ukupno 44, koliko je održano od osnivanja zemlje 1901. godine.

Ostavite komentar