Vesti > Svet

MASK PROTIV DŽIHADA: Kompanija X odstranila STOTINE NALOGA povezanih sa Hamasom

Na platformi X se poslednjih dana pojavilo mnogo pogrešno opisanih video snimaka i drugih objava koje su se brzo proširile

Izvor: K1info/Tanjug

12/10/2023 > 14:20

podeli vest:

MASK PROTIV DŽIHADA: Kompanija X odstranila STOTINE NALOGA povezanih sa Hamasom
Foto: Tanjug/AP


Izvršna direktorka kompanije X (ex-Twitter) Linda Jakarino saopštila je da je sa ove platforme odstranjeno stotine naloga povezanih sa palestinskim militantima iz pokreta Hamas.

"Na X nema mesta za terorističke organizacije ili nasilne ekstremističke grupe, nastavljamo da uklanjamo takve naloge", napisala je Jakarino u pismu EU, prenosi CNN.

Ona je rekla da je kompanija X "preraspodelila resurse i preusmerila interne timove koji rade danonoćno na rešavanju ove situacije koja se brzo razvija".

Na platformi X se tokom vikenda pojavilo mnogo pogrešno opisanih video snimaka i drugih objava koje su se brzo proširile, što je diglo na uzbunu stručnjake koji se bore protiv dezinformacija.

Od početka napada na Izrael u subotu ujutru je X "uklonio ili označio desetine hiljada sadržaja" koje krše pravila ove platforme o nasilnom govoru i manipulacijama medijskih ili grafičkih sadržaja.

X je takođe odgovorio na više od 80 "zahteva za uklanjanje" sadržaja koje su podnele vlasti EU.

Na platformi X se pojavljuju beleške koje omogućavaju da korisnik proveri istinitost objave, ali to se dešava u proseku tek nakon pet sati od objavljivanja.

Lažni ili manipulisani sadržaj za to vreme mogu da vide hiljade, a u nekim slučajevima i milioni ljudi.

Jakarino je na ovaj način odgovorila na pismo evropskog komesara za unutrašnje tržište Tjerija Bretona koji je ranije zatražio da se X pozabavi nelegalnim sadržajem i dezimformacijama u vezi sa sukobom Hamasa i Izraela.

U suprotnom, X preti kazna na osnovu nedavno usvojenog Zakona o digitalnim uslugama EU.

Breton je danas potvrdio da je primio pismo Linde Jakarino i dodao da će tim za sprovođenje Zakona o digitalnim uslugama "analizirati odgovor i odlučiti o sledećim koracima". 

Ostavite komentar