Vesti > Svet

Šveđani DUŽNI I TUŽNI: Najbogatija država u Evropi zbog STAMBENIH KREDITA zadužena više od Nemaca i Italijana

Banke su pozajmile više od 360 milijardi dolara vlasnicima kuća i stanova

Izvor: K1info/b92.net

16/09/2023 > 20:56 >> 21:41

podeli vest:

Šveđani DUŽNI I TUŽNI: Najbogatija država u Evropi zbog STAMBENIH KREDITA zadužena više od Nemaca i Italijana
Foto: Unsplash.com


Švedska je jedna od najbogatijih država u Evropi i najjača nordijska ekonomija, ali ima Ahilovu petu – tržište nekretnina na kojem su banke pozajmile više od 360 milijardi dolara vlasnicima kuća. Opterećeni ovim stambenim kreditima, Šveđani su duplo više zaduženi od Nemaca ili Italijana.

Mesecima je švedska vlada nastojala da umanji imovinsku krizu koja je ugušila poverenje u nordijsku državu, ponavljajući jednostavnu poruku: "Dok su neke kompanije u nevolji, zemlja nije".

Sada se Heimstaden Bostad, investitor u nekretnine vredan 30 milijardi dolara, sa velikim brojem kuća od Stokholma do Berlina, bori sa krizom finansiranja vrednom više milijardi dolara, koja se vratila jednom od njegovih vlasnika - najvećem penzionom fondu u zemlji.

To nesumnjivo podiže ulog za Švedsku, evropsku naciju koja je najteže pogođena globalnim propadanjem imovine izazvanim strmim rastom kamatnih stopa prošle godine, koji je naglo okončao deceniju praktično jeftinog novca.

Ranije ove godine, Međunarodni monetarni fond (MMF) označio je istorijski visoko zaduživanje domaćinstava u Švedskoj zajedno sa firmama za komercijalnu imovinu vođene dugom i njihovu zavisnost od lokalnih banaka kao rizik za finansijsku stabilnost.

Foto: Unsplash.com

 

Imovinska kriza se ubrzala ovog meseca kada je penzioni fond Alecta, koji poseduje 38 odsto udela u kompaniji Heimstaden Bostad, saopštio da je najvećem švedskom stanodavcu potreban novac i da bi mogao da doprinese.

Swedbank procenjuje da bi trenutni manjak za Heimstaden Bostad mogao biti otprilike 2,7 milijardi dolara.

Švedski finansijski regulator pokrenuo je istragu zašto je i kako je penzioni fond Alecta uopšte uložio 4,5 milijardi dolara u imovinskog giganta. Njegove problematične investicije čine četiri procenta njenih sredstava.

Ostavite komentar