Vesti > Svet

Slavila i DIJASPORA: MILIĆEVIĆ u Frankfurtu na svečanosti povodom DANA SRPSKOG JEDINSTVA

Ministar je je na manifestaciji "Dani kulture Srbije" poručio da će naši sunarodnici uvek imati podršku matice

Izvor: K1info/Tanjug

15/09/2023 > 19:56

podeli vest:

Slavila i DIJASPORA: MILIĆEVIĆ u Frankfurtu na svečanosti povodom DANA SRPSKOG JEDINSTVA
Foto: Tanjug/Ministarstvo za odnose sa dijasporom


Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je danas svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Frankfurtu.

Istakao je da je činjenica da se ovaj praznik obeležava van granica zemlje jasna poruka vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su svi Srbi koji žive u dijaspori, daleko od svojih ognjišta, deo srpske zajednice.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da danas, kao specijalni izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, budem sa vama u Frankfurtu na Majni, u srcu Nemačke, dok obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Centralna proslava ovog praznika u Srbiji danas se održava u Nišu, a prvi put ove godine organizovano slavimo i van granica Srbije i Republike Srpske - rekao je Milićević otvarajući "Dane kulture Srbije" u Frankfurtu u okviru kojih se danas obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Milićević je na manifestaciji "Dani kulture Srbije" koja je okupila veliki broj građana srpskog porekla koji žive i rade u Frankfurtu, ali i u drugim gradovima Nemačke, poručio da će Srbi u dijaspori uvek imati podršku od svoje matične države bez obzira gde su rođeni ili iz kog srpskog kraja njhovi koreni potiču.

- Mi smo jedan narod i u mom rodnom Valjevu i u Banjaluci i u Beranama i ovde u Frankfurtu na Majni i širom sveta. A vaša Srbija je uvek i svuda uz vas.

Dodao je da današnji dan ima poseban značaj za sve Srbe.

- Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nije samo datum u kalendaru, već simbol našeg ponosa, zajedništva i odanosti našim korenima. On nas podseća na vekovne veze koje povezuju maticu Srbiju i sve vas koji živite širom sveta, bez obzira na geografske razdaljine.

Foto: Tanjug/Ministarstvo za odnose sa dijasporom

Đorđe Milićević (levo) sa Uveom Bekerom

Milićević je tokom govora istakao želju da današnji praznik bude prilika za podsećanje na hrabrosti srpskih predaka, za koje je rekao da su se ujedinjeni vekovima borili za slobodu i prosperitet Srbije.

- Neka svima nama njihova dela budu podsticaj da se gde god živeli borimo za slobodu, pravdu i istinu, kako bismo izgradili bolju budućnost.

Naša nacionalna zastava, koju danas ponosno ističemo, nosi sa sobom bogatu simboliku. Ona predstavlja našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Crvena, plava i bela boja simbolizuju hrabrost, slobodu i mir. Okupljeni oko nje, mi pokazujemo svoju vernost i odanost srpskim vrednostima.

Milićević se posebno obratio srpskoj zajednici u Nemačkoj za koju je istakao da su najbolji ambasadori Srbije, kako u Frankfurtu, ali i u svim drugim gradovima u kojim živit širom zapadne Evrope.

- Trudite se uvek da date maksimalan doprinos napretku Nemačke i grada Frankfurta. Ličnim primerom gradite mostove razumevanja i saradnje sa vašim nemačkim domaćinima. Vaša uloga u razvoju Nemačke ne sme biti zanemarena.

Ministar se tokom govora zahvalio Generalnom konzulu republike Srbije u Frankfurtu Branku Radovanoviću i organizatorima na trudu i predanosti koje su uložili u ovu manifestaciju.

- Braćo i sestre, u danima koji dolaze, neka nas vodi duh srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Neka nas podstakne da zajedno radimo na napretku našeg naroda i promovisanju naših vrednosti gde god da se nalazimo.

Dani kulture Srbije u Frankfurtu traju od 15-17. septembra na trgu Rosmarkt, Frankfurt na Majni.

Organizatori su Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu i Centralni savet Srba u Hesenu, a partner ove manifestacije je između ostalih i Grad Novi Sad.

 

 

 

Ostavite komentar