Vesti > Svet

SAD bi da truju Rusiju, kao što je NATO Srbiju: Ukrajini šalju GRANATE sa OSIROMAŠENIM URANIJUMOM, tvrdi Peskov

Pentagon je juče najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrednosti do 175 miliona dolara, uključujući municiju za tenkove

Izvor: K1info/Tanjug

07/09/2023 > 12:48

podeli vest:

SAD bi da truju Rusiju, kao što je NATO Srbiju: Ukrajini šalju GRANATE sa OSIROMAŠENIM URANIJUMOM, tvrdi Peskov
Foto: Tanjug/AP/screenshot


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da je odluka SAD da Ukrajini pošalju granate sa osiromašenim uranijumom "veoma loša vest" i podsetio na posledice koje je to oružje ostavilo pošto je korišćeno tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

- Upotreba ovih granata imala je veoma tužne posledice, što su priznale čak i međunarodne organizacije - rekao je Peskov.

On je naglasio da će odgovornost za posledice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom u potpunosti ležati na Sjedinjenim Američkim Državama koje su donele takvu odluku, prenosi TASS.

Pentagon je juče najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrednosti do 175 miliona dolara, uključujući municiju za tenkove.

Abrams s osiromašenim uranijumom, što je prvi put da Vašington Kijevu šalje kontroverznu protivtenkovsku municiju.

Foto: Pixabay.com

 

Upotreba naoružanja s osiromašenim uranijumom predmet je žestoke rasprave, a protivnici poput međunarodne koalicije za zabranu takvog oružja tvrde da postoje opasni zdravstveni rizici od gutanja ili udisanja prašine osiromašenog uranijuma, uključujući rak i mane kod novorođenčadi. 

Osiromašeni uranijum je nusproizvod obogaćivanja uranijuma, a koristi se za municiju zato što mu njegova velika gustoća omogućava da s lakoćom probija zaštitni sloj ciljanog oružja.

Iako je Velika Britanija ranije ove godine Ukrajini poslala municiju s osiromašenim uranijumom, ovo će biti prva američka pošiljka te će verovatno izazvati kontroverze. 

Pentagon je to objavio nakon ranije odluke Vašingtona da Ukrajini pošalje kasetnu municiju takođe velike opasnosti za civile.
 

Ostavite komentar