Vesti > Svet

PACIJENTI U ENGLESKOJ će prvi u svetu imati pristup "SEDMOMINUTNOJ" INJEKCIJI ZA LEČENJE RAKA

Pacijenti će sada dobiti imunoterapiju sedmominutnom injekcijom, umesto intravenoznim putem, što traje od 30 do 60 minuta

Izvor: K1info/Tanjug

30/08/2023 > 08:29

podeli vest:

PACIJENTI U ENGLESKOJ će prvi u svetu imati pristup "SEDMOMINUTNOJ" INJEKCIJI ZA LEČENJE RAKA
Foto: Shutterstock

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) biće prva u svetu koja će stotinama pacijenata u Engleskoj ponuditi "sedmominutnu injekciju" za lečenje raka. 

Posle odobrenja Regulatorne agencije za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA), NHS Engleske saopštila je da će stotine pacijenata koji ispunjavaju uslove, a leče se  imunoterapijom, dobijati injekciju svake godine, prenosi Rojters.

Kako se navodi, vreme lečenja za neke pacijente koji imaju rak skratiće se za do tri četvrtine.

Mnogi od njih će sada dobiti imunoterapiju sedmominutnom injekcijom, umesto intravenoznim putem, što traje od 30 do 60 minuta, navodi britanska agencija.

- Prvo uvođenje ovog tretmana u svetu značiće da stotine pacijenata mogu da provedu manje vremena u bolnici i oslobodiće dragoceno vreme u jedinicama za hemoterapiju NHS-a. Održavanje najboljeg mogućeg kvaliteta života pacijenata obolelih od raka je od vitalnog značaja, stoga će uvođenje bržih injekcija napraviti značajnu razliku - rekao je Piter Džonson, direktor NHS Engleska za rak.

Ostavite komentar