Vesti > Svet

PUKLA ŽIČARA u Pakistanu: DECA od jutros ZAROBLJENA na visini od 370 metara, spasavanje ometa JAK VETAR

Mališani su žičarom išli u školu u planinskom delu zemlje

Izvor: K1info/Tanjug

22/08/2023 > 10:07 >> 15:53

podeli vest:

PUKLA ŽIČARA u Pakistanu: DECA od jutros ZAROBLJENA na visini od 370 metara, spasavanje ometa JAK VETAR
Foto: Unsplash.com


U Pakistanu je od jutros u toku hitna akcija spasavanja osmoro dece i dve odrasle osobe, koje su ostale zarobljeni u žičari na visini od oko 370 metaran kada je pukla jedna sajla.

Deca su žičarom išla u školu na severozapadu Pakistana, u planinskom delu zemlje.

Spasioci su zatražili pomoć helikoptera.

Žičara povezuje dva naselja, ima dve sajle od kojih je jedna pukla.

Pakistanski premijer Anvar ul Hak Kakani naredio je da odmah budu zatvorene sve "dotrajale i neadekvatne žičare", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Učitelj zaglavljen u žičari, po imenu Glufaraz, molio je pomoć preko telefona. Roditelji su takođe molili hitne službe da spasu njihovu decu, a lokalna policija je za BBC rekla da je "potpuni haos" na terenu, piše Blic.

Muhamed Amdžad, lokalni policajac, rekao je da roditelji dece "plaču i vrište" da im se deca spasu. Amdžad je dodao da su četiri helikoptera do sada učestvovala u operaciji spasavanja.

Vlasti su raširile mrežu ispod žičare, prenosi britanski "Metro". Spasilačka misija se do sada pokazala komplikovanom zbog jakog vetra. Zvaničnik spasilaca je takođe rekao da su zabrinuti da bi lopatice rotora helikoptera mogle da destabilizuju žičaru.

Mnoga deca koja žive u udaljenim i planinskim delovima Pakistana koriste žičare za prevoz do škole, ali neke od njih nisu redovno održavane i njihovo korišćenje može biti rizično.
 

Ostavite komentar