Vesti > Svet

NEĆE TO IĆI TAKO LAKO: San Francisko odobrio TAKSIJE BEZ VOZAČA, oni napravili TOTALNI HAOS u saobraćaju

Takozvana robotaksi vozila blokirala su saobraćaj, uključujući i vozila Hitne pomoći u gradu, što je dovelo do nepreglednih kolona

Izvor: K1info/Tanjug

14/08/2023 > 11:59

podeli vest:

NEĆE TO IĆI TAKO LAKO: San Francisko odobrio TAKSIJE BEZ VOZAČA, oni napravili TOTALNI HAOS  u saobraćaju
Foto: Tanjug/AP


Prometna zona u San Francisku u kojoj se nalaze barovi i restorani je u kolapsu zbog neispravnih taksi vozila bez vozača, samo dan nakon što je odborena njihova veća upotreba u gradu.

Cruise, u vlasništvu General motorsa, i Waymo, koji su započeli projekat na Google-u, sada mogu putnicima da naplaćuje vožnju u San Francisku danonoćno, preneo je britanski list Times.

Lokalni zvaničnici su se usprotivili ekspanziji vozila bez vozača iz bezbednosnih razloga, ukazujući na niz incidenata u kojima su se ponašali nemarno.

Takozvana robotaksi vozila blokirala su saobraćaj, uključujući i vozila Hitne pomoći u gradu, što je dovelo do pojave dugih redova. 

Čak 10 Kruzovih automobila bez vozača prestalo je da radi u petak uveče u prometnom naselju Nord Bič, a očevici su naveli da se čekalo 15 minuta pre nego što su se ponovo pokrenuli.

Kalifornijska komisija za javna preduzeća dala je odobrenje vozilima koja pružaju non-stop uslugu vožnje prethodnog dana. 

- Aktivno istražujemo i radimo na rešenjima kako bismo sprečili da se ovo ponovi i izvinjavamo se onima koji su bili pogođeni - istaknuto je iz Cruise-a.

Cruise i Weymo su potrošili milijarde dolara na tehnologiju za vozila bez vozača.

Oni planiraju da prošire svoje usluge na druge gradove i tvrde da su njihova vozila bezbednija, pouzdanija i jeftinija od taksi usluga koje se oslanjaju na ljude vozače.

Kritičari su, međutim, optužili tehnološke kompanije da koriste San Francisko kao centar za testiranje, dovodeći njegove stanovnike u opasnost.

Ostavite komentar