Vesti > Svet

SVE VIŠE slučajeva LEPRE na Floridi: Preti li i nama OPASNOST ili su samo Amerikanci U PROBLEMU

Svake godine se u SAD prijavi oko 150 slučajeva gube

Izvor: K1info/index.hr

04/08/2023 > 18:32

podeli vest:

SVE VIŠE slučajeva LEPRE na Floridi: Preti li i nama OPASNOST ili su samo Amerikanci U PROBLEMU
Foto: Pexels.com


Muškarcu (54) sa Floride, koji nije imao rizične faktore, nedavno je dijagnostikovana guba, a doktori upozoravaju da bi jugoistočni deo SAD mogao postati novo žarište ove bolesti. U južnim delovima Amerike od 2000. godine raste učestalost gube, odnosno stopa novih slučajeva.

Ono što zabrinjava jeste to da ima sve više slučajeva kod pacijenata bez faktora rizika, a sve manje kod onih koji su rođeni izvan SAD.

- Ovo ukazuje na to da je guba postala endemična u jugoistočnim delovima SAD - navode dermatolozi.

Svake godine se u SAD prijavi oko 150 slučajeva gube. Kod pacijenata su otkriveni jedinstveni sojevi M. leprae, iako je većina zaraženih putovala u zemlje u kojima je lepra prisutna ili endemska.

Osim boravka na području na kojem je prisutna zaraza, faktori rizika su i kontakt sa životinjama kao što su devetopojasni armadil, za koje je poznato da prenosi M. leprae, i produženi, bliski kontakt s osobom koja boluje od te bolesti. 

Međutim, zaraženi muškarac, koji je do sada samo živeo samo na Floridi, nije nigde putovao, niti je došao u kontakt sa zaraženom osobom ili armadilom. Jedino je naveo da puno vremena provodi u prirodi. Pacijent se javio u dermatološku kliniku s bolnim osipom i kožnim lezijama koje su se prvo pojavile na njegovim stopalima i rukama, ali su se zatim proširile na telo i lice. 

Šta je lepra?

Iz HZJZ navode da je Lepra ili guba hronična zarazna bolest koju uzrokuje acidorezistentni, štapićasti bacil Mycobacterium leprae. Naziva se još guba i Hansenova bolest. Bolest je prepoznata još u drevnim civilizacijama Kine, Egipta i Indije, a prvi pisani zapis potlče iz 600. godine pre Hrista. Kroz istoriju su oboleli bili odbačeni od društva i smeštani u tzv. kolonije gubavaca.

M. leprae se jako sporo razmnožava u ljudskom telu, a period inkubacije je dug - oko pet godina. Takođe, ima podataka da može trajati čak do 20 godina. Bolest uglavnom zahvata kožu, periferne živce, sluznicu gornjeg respiratornog trakta kao i oči. Nije visoko zarazna, a prenosi se kapljičnim putem u bliskom kontaktu s nelečenom osobom.

Lepra je izlečiva bolest. Lečenje u ranim fazama infekcije sprečava invaliditet. Terapija se provodi kombinacijom lekova u trajanju od 6 do 12 meseci, pa je visoko uspešna, ima malo nuspojava.

Biopsija je potvrdila zarazu leprom te su upozorene zdravstvene službe. Izgleda da se muškarac, kao i otprilike jedna trećina novih slučajeva gube dijagnosticiranih u SAD između 2015. i 2020. godine, zarazio lokalno.

Ostavite komentar