Vesti > Svet

Novi TikTok izazov OPASAN po život: KLINCI piju DETERDŽENT zbog "detoksa"

Ova supstanca je "zaživela" na TikToku gde su korisnici počeli da hvale navodne "prednosti" uzimanja minerala u viralnim snimcima

Izvor: K1info/euronews.rs

02/08/2023 > 13:58

podeli vest:

Novi TikTok izazov OPASAN po život: KLINCI piju DETERDŽENT zbog "detoksa"
Foto: Shutterstock


Da li ste čuli za boraxchallenge? TikTok video snimke koji promovišu konzumiranje praškastog deterdženta za pranje veša? Oni su postali su viralni među korisnicima koji lažno tvrde da ova supstanca nije toksična.

Boraks izazov pojavio se među pojedinim korisnicima koji pričaju o tome da je ispijanje deterdženta odlično za detoks organizma, dok zdravstveni stručnjaci kažu da je ovo najgluplji zdravstveni trend koji su ikada videli.

Boraks, takođe poznat kao natrijum borat, natrijum tetraborat ili dinatrijum tetraborat, je prirodni mineral koji kombinuje bor, natrijum i kiseonik.

Daleko je od novog otkrića i godinama se naširoko koristi kao sredstvo za čišćenje u domaćinstvima i deterdžent za veš, a može se naći i u malim dozama u pastama za zube, kozmetici i pesticidima.

Međutim, ova supstanca je tek nedavno zaživela na TikTok-u gde su korisnici počeli da hvale navodne prednosti uzimanja minerala u viralnim video-snimcima.

Dodavanje prstohvata boraksa u čašu vode, prema rečima pojedinih tiktokera, "pomaže u rešavanju nekoliko zdravstvenih stanja", uključujući erektilnu disfunkciju i kamen u bubregu. Drugi pak, kažu da će kupanje sa prstohvatom boraksa dodatim u kupku, učiniti da koža izgleda bolje.

Istina je, međutim, da nema apsolutno nikakvih dokaza da uzimanje boraksa može imati bilo koju od ovih zdravstvenih koristi - upravo suprotno. Prema američkom Nacionalnom institutu za bezbednost i zdravlje na radu, udisanje boraksa može izazvati iritaciju očiju, kože i gornjih disajnih putava, kao i dermatitis, krvarenje iz nosa, kašalj i otežano disanje.

WebMD, platforma za zdravstvene vesti i informacije, piše da boraks može izazvati mučninu, povraćanje i dijareju ako se proguta, dok velike količine mogu dovesti do šoka i otkazivanja bubrega. U SAD, boraks je zabranjen u prehrambenim proizvodima.
Medicinski stručnjaci na TikTok-u i u medijima govore protiv ovog trenda, upozoravajući korisnike na opasnosti od uzimanja boraksa.

@lisakilgournutrition Let’s talk about this Borax trend. Why you might be feeling good and why you need to stop. #borax #boraxchallenge #boraxcrystals #arthritis #undietingmethod #alkalinewater ♬ original sound - Lisa Kilgour, Nutritionist

- Samo zato što je nešto prirodno, ne znači da je i dobro za vas. I arsen je takođe prirodan - rekao je doktor medicine koji se zove dr Idž na TikTok-u u video-snimku objavljenom na platformi.

Tvrdnju da boraks nije toksičan - u malim ili bilo kojim dozama, kako neki tvrde na ovoj društvenoj mreži, pobili su i "razbijači mitova" na Full Fact-u, koji su utvrdili da je supstanca toksična za reproduktivno zdravlje, što je navela i Evropska hemijska agencija.

Agencija ističe da boraks može uticati kako na plodnost, tako i na plod i da se smatra opasnim prema usklađenoj klasifikaciji i etiketiranju EU.

ECA dodaje da je boraks ranije bio odobren za upotrebu kao biocid - hemijska supstanca koja se koristi za kontrolisanje štetnih organizama, poput pesticida - u EEA i/ili Švajcarskoj, ali da je ta dozvola sada istekla.

Ostavite komentar