Vesti > Svet

LAKŠE planiranje PORODICE u Americi: PRVA pilula za kontracepciju BEZ RECEPTA odobrena u SAD

Isporuke pilula krenuće početkom naredne godine, a neće biti ograničenja godina za kupce

Izvor: K1info/Tanjug

13/07/2023 > 22:17

podeli vest:

LAKŠE planiranje PORODICE u Americi: PRVA pilula za kontracepciju BEZ RECEPTA odobrena u SAD
Foto: Freepik.com


Zvaničnici u SAD su odobrili prvu kontraceptivnu pilulu bez recepta u zemlji, što će omogućiti Amerikankama da kupuju kontracepciju u istom delu apoteka i prodavnica gde kupuju aspirin ili kapi za oči.

Federalna uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da je dozvolila da se pilula Opil farmaceutske kompanije Perigo, koja se uzima jednom dnevno, prodaje bez lekarskog recepta, što je prvi put u Americi da je neko kontraceptivno sredstsvo dostupno svima.

Kompanija će krenuti sa isporukama pilula početkom naredne godine, a neće biti ograničenja godina za kupce.

Foto: Tanjug/AP

 

Pilule na bazi hormona su odavno najčešća forma kontrole rađanja u SAD, i od 1960-ih ih koriste desetine miliona žena. Do sada je, međutim, za svaku pilulu bio potreban recept, prenosi Glas Amerike.

Medicinska društva i grupe za ženska prava zalažu se za široki pristup pilulama za kontracepciju, podsećajući da je 45 odsto od ukupno šest miliona trudnoća godišnje u SAD - neplanirano.

Tinejdžerke i mlade devojke, žene drugih rasa osim bele, i žene sa nižim primanjima kažu da im je teže da dođu do recepta i da podignu pilule iz apoteke.

Neki od problema za njih su plaćanje posete lekaru, izlazak sa posla i pronalazak nekoga da se stara o njihovoj deci za to vreme.

Kompanija Perigo, sa sedištem u Irskoj, nije objavila cenu pilule. Lekovi bez recepta su, generalno, mnogo jeftiniji od lekova na recept, ali ih obično ne pokriva osiguranje.

Federalna vlada morala bi da promeni regulativu da bi primorala kompanije za zdravstveno osiguranje da pokriju i pilule bez recepta, a borci za ženska prava pozivaju Bajdenovu administraciju da sprovede tu promenu.

 

Ostavite komentar