Vesti > Svet

UKRAJINCI tvrde da su NA PRAGU Bahmuta, RUSI kažu da su ODBILI čak ČETIRI njihova NAPADA

Po suprotnim vestima sa fronta, Ukrajinci tvrde da pobeđuju, odnosno Rusi tvrde da pobeđuju

Izvor: K1info/b92.net

10/07/2023 > 19:02

podeli vest:

UKRAJINCI tvrde da su NA PRAGU Bahmuta, RUSI kažu da su ODBILI čak ČETIRI njihova NAPADA
Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka


Dok traje 502. drugi dan rata u Ukrajini, sa fronta stižu potpuno oprečne informacije.

Naime, danas ukrajinska vojska tvrdi da je zauzela ključne visove oko Bahmuta, a i komandant njihovih kopnenih snaga general Oleksandr Sirski tvrdi da se "napreduje" u blizini Bahmuta.

Tvrdi se i da su glavni napori ruskih snaga usmereni u pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke, a iz Moskve, pak, kažu da su njene trupe, tokom jedne od epizoda ukrajinske kontraofanzive, uništile još jednu kolonu ukrajinskih tenkova i zapadnih oklopnih vozila.

Krah napada na četiri ruske linije odbrane

Napad na četiri ruske linije odbrane (navodno) je završen teškim krahom ukrajinske vojske.

Naime, na području Šumarije Serebrjanski, oklopne grupe Oružanih snaga Ukrajine 67. i 42. OMB izvršile su 4 napada na ruske linije. Artiljerijskom vatrom, kao i udarima armijske avijacije, VSU je zaustavljen.

Na području naselja Novovodjanoe su odbijena dva napada Oružanih snaga Ukrajine uz podršku borbenih vozila pešadije i pikapa iz 66. ombr. VSU je zaustavljen streljačkom i artiljerijskom vatrom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

 

Na području naselja Torskoje je osujećen pokušaj ofanzive 63. brigade VSU. Izvršeni su artiljerijski udari na otkrivenu pešadiju Oružanih snaga Ukrajine. Vatrom iz TOS-1A uništeno je komandno mesto 63. Ombre.

U oblastima naselja Jampolovka, otkrivena je priprema militanata 21. brigade za napad. Jedinice VSU su pogođene vatrom iz MLRS-a.

Rusi granatirali timove hitne pomoći?

Iz Ukrajine su stigle vesti da su Rusi granatirali timove hitne pomoći z istočnog ukrajinskog grada Kostjantinovke u Donjeckoj oblasti dok su se borili sa požarom u toj oblasti.

Strani plaćenici kod Ukrajinaca

Nešto pre toga, iz ruskog Ministarstva odbrane su pričali o stranim plaćenicima u redovima ukrajinske vojske, tvrdeći niko iz ukrajinske komande ne žali za njihovim životima.

U pozadini neuspeha još jednog talasa mobilizacije u Ukrajini, i da bi sakrio katastrofalne gubitke pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, kijevski režim je pojačao regrutovanje u Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku, kako bi privukao strane plaćenike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Ukupno je od 24. februara 2022. u Ukrajinu zvanično stiglo 11.675 stranih plaćenika iz 84 države da učestvuju u sukobu na strani Oružanih snaga Ukrajine. Najveći broj plaćenika stigao je u Ukrajinu u martu-aprilu 2022. godine, međutim, nakon pretrpljenih prvih gubitaka, dinamika njihovog dolaska naglo se smanjila - navodi se u saopštenju.

 

Ostavite komentar