Vesti > Svet

U Francuskoj i dalje BURNO: Stotine DEMONSTRANATA marširalo u Parizu protiv POLICIJSKOG nasilja

Demonstracije je sazvala je porodica Adame Traorea, Francuza afričkog porekla koji je umro u policijskom pritvoru 2016.

Izvor: K1info/Tanjug

08/07/2023 > 21:35

podeli vest:

U Francuskoj i dalje BURNO: Stotine DEMONSTRANATA marširalo u Parizu protiv POLICIJSKOG nasilja
Foto: Tanjug/AP


Stotine demonstranata marširalo je danas u Parizu protiv policijskog nasilja, uprkos zabrani okupljanja, nedelju dana posle nereda izazvanih ubistvom tinejdžera u pariskom predgrađu. 

Policija je rasterala demonstrante sa Trga Republike ka bulevaru Magenta, preneo je Rojters.

Policijska uprava Pariza navela je u odluci objavljenoj na svojoj veb stranici da je zabranila planirane demonstracije.

Vlasti su takođe zabranile demonstracije u Lilu koje su bile planirane za danas.

Foto: Tanjug/AP

 

Marš u Marseju je održan sa promenjenom putanjom, van centra grada. 

Demonstracije za danas sazvala je porodica Adame Traorea, Francuza afričkog porekla koji je umro u policijskom pritvoru 2016. godine.

Organizatori su tražili da premesti protest u centar Pariza nakon što je zabranjen ulazak u predgrađe Pariza u kojem je Traore umro. 

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je ove sedmice da je uhapšeno više od 3.000 ljudi, uglavnom tinejdžera tokom šest noći nereda, a da je oštećeno oko 2.500 zgrada.

 

Neredi su širom Francuske izbili pošto je policija tokom saobraćajne kontrole ubila tinejdžera alžirskog porekla u pariskom predgrađu Nanter.

Francuske vlasti i političari, uključujući predsednika Emanuela Makrona negiraju institucionalni rasizam u policijskim službama.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova negiralo je da je pravni sistem zemlje rasistički, dan pošto je Komitet za eliminaciju rasne diskriminacije (CERD) Ujedinjenih nacija pozvao Francusku da se pozabavi "strukturalnim i sistemskim uzrocima rasne diskriminacije, uključujući i u policiji".

Svaka optužba za sistemski rasizam ili diskriminaciju u policji u Francuskoj je neosnovana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je da će vlada zabraniti prodaju i ličnu upotrebu pirotehničkih sredstava na praznik Dan Bastilje sledećeg petka pošto su ih demonstranti naveliko koristili prošle nedelje, što je dovelo do požara i povreda.

 

Ostavite komentar