Vesti > Svet

Tramp OSTAJE u TRCI za PREDSEDNIKA: Otputovao na FLORIDU uoči pojavljivanja pred FEDERALNIM SUDOM

Pred odlazak u Majami bivši predsednik SAD je ohrabrio pristalice da se pridruže planiranom protestu pred sudnicom u utorak

Izvor: K1info/Tanjug

12/06/2023 > 19:54

podeli vest:

Tramp OSTAJE u TRCI za PREDSEDNIKA: Otputovao na FLORIDU uoči pojavljivanja pred FEDERALNIM SUDOM
Foto: Tanjug/AP/Bryan Woolston


Bivši američki predsednik Donald Tramp otputovao je danas na Floridu uoči pojavljivanja na federalnom sudu zbog optužbi za krivična dela koja uključuju nezakonito čuvanje poverljivih dokumenata i sprečavanje napora američkog Ministarstva pravde da povrati dokumenta.

Tramp će se pojaviti u utorak popodne pred sudom u Majamiju, preneo je AP.

Optužnica tereti Trampa za ugrožavanje nacionalne bezbednosti, a optužbe iz Zakona o špijunaži predviđaju značajne zatvorske kazne.

Tramp je specijalnog tužioca Ministarstva pravde Džeka Smita, koji vodi slučaj protiv njega, nazvao "poremećenim" i stalno ponavlja tvrdnje da je meta političkog progona.

Pred odlazak u Majami bivši predsednik SAD je ohrabrio pristalice da se pridruže planiranom protestu pred sudnicom u utorak, a planira da se obrati pristalicama u govoru u utorak uveče nekoliko sati nakon pojavljivanja pred sudom.

Foto: Tanjug/AP/Alex Brandon

 

Tramp je u nedelju rekao za WABC Radio da ne postoje nikakve okolnosti pod kojima bi napustio trku za predsedničke izbore 2024. godine.

Optužnica koja je otpečaćena u petak tereti Trampa za 37 krivičnih dela u vezi sa gomilanjem poverljivih dokumenata na imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Optužnica uključuje navode da je Tramp, između ostalog, čuvao dokumente u plesnoj dvorani i kupatilu svoje vile.

Za najteža krivična dela iz optužnice predviđene su potencijalne zatvorske kazne do 20 godina, ali počiniocima se retko kada izrekne maksimalna kazna s obzirom na to da odluku na kraju postupka donosi sudija.
 

Ostavite komentar