Vesti > Svet

Pogledajte šta je jedna ŽENA pronašla na PLAŽI: Fosil je jedva NAŠAO put do MUZEJA

Dženifer Šuh je šetala po plaži u okrugu Santa Kruz u Kaliforniji tokom prazničnog ponedeljka i primetila da nešto neobično viri iz peska

Izvor: K1info/Tanjug

04/06/2023 > 14:15

podeli vest:

Pogledajte šta je jedna ŽENA pronašla na PLAŽI: Fosil je jedva NAŠAO put do MUZEJA
Foto: Tanjug/Jennifer Schuh via AP


Žena koja se šetala pored mora u Kaliforniji pronašla je na plaži dugačak prastari zub mastodonta.

Fosil je, međutim, nakon tog njenog otkića prekrio pesak, da bi nakon apela na društvenim mrežama bio ponovo otkriven, a potom i doniran muzeju u Santa Kruzu.

Dženifer Šuh je šetala po plaži u okrugu Santa Kruz u Kaliforniji tokom prazničnog ponedeljka i primetila da nešto neobično viri iz peska, prenosi Guardian.

Kada je bolje pogledala predmet zaključila je da je u pitanju 30 cm dug fosilizovani ostatak neke drevne životinje, a potom joj je, nakon objavljivanja fotografija na Fejsbuku, potvrđeno da je u pitanju zub izumrle životinjske vrste - pacifičkog mastodonta - pretka slona.

Odgovor na Facebook-u je stigao od Vejna Tompsona, savetnika za paleontološke kolekcije Prirodnjačkog muzeja Santa Kruza.

- Ovo je izuzetno važno otkriće - napisao je Tompson i pozvao Šuhovu da zajedno odu na plažu, ali kada su stgli na mesto gde je pronađen zuba više nije bilo.

Tompson je uputio apel preko društvenih mreža i zamolio za pomoć u pronalaženju ovog artefakta, a njegova molba je dospela i na naslovne stranice svetskih medija.

Prošlog utorka Džim Smit iz obližnjeg Aptosa nazvao je muzej i rekao da misli da je pronašao traženi artefakt.

- Bila sam uzbuđena kada sam odgovorila na taj poziv. Džim nam je rekao da je tokom jednog od svojih redovnih džoginga duž plaže naleteo na nešto što bi mogao biti zub masdodonta, ali nije bio siguran šta je pronašao sve dok nije video sliku zuba na vestima - rekla je Liz Broton, menadžer u Prirodnjačkom muzeju.

Smit je donirao fosil muzeju gde će biti izložen od petka do nedelje, ali za sada starost zuba nije precizno određena.

Muzejski blog je objavio da su mastodonti lutali Kalifornijom u periodu od pre 5 miliona do 10.000 godina.
 

Ostavite komentar