Vesti > Svet

Da li ste čuli za MENHETNHENDŽ? Ovaj FENOMEN okupio sve NJUJORČANE na jednom mestu

Oni se takmiće ko će da uhvati najlepšu fotografiju zalazećeg sunca

Izvor: K1info/telegraf.rs

31/05/2023 > 20:01

podeli vest:

Da li ste čuli za MENHETNHENDŽ? Ovaj FENOMEN okupio sve NJUJORČANE na jednom mestu
Foto: PrintscreenTwitter/ALERTAS RD 🇩🇴 Y EL


Menhetn je najpoznatiji i gusto naseljeni deo grada Njujorka, a njegovi građani su se u utorak okupili na jednom od dva godišnja spektakla - na Menhetnhendžu.

Ovaj fenomen obično privlači hiljade posmatrača, turista i lokalnog stanovništva, koji se takmiče kako bi uhvatili savršenu fotografiju.

Prva noć na Menhetnhendžu desila se u ponedeljak sa samo pola sunca na zalasku. U utorak ga je bilo puno između nebodera na zalasku.

Da i znate šta je Menhetnhendž?

Reč je o periodu kada se zalazak sunca savršeno uklapa sa neboderima Menhetna, koji su izgrađeni po rasporedu gradskih uličnih "mreža".

Slične "hendž" pojave se dešavaju i u drugim gradovima sa velikim brojem nebodera i dugim ravnim ulicama - kao što su Čikago, Montreal i Toronto.

Što se zalaska sunca tiče, događaj se dešava u maju i julu, i to po dve noći. Postoji i verzija izlaska sunca koja se javlja zimi. To se dešava oko tri nedelje pre i tri nedelje posle letnjeg solsticija.

Astrofizičar Nil deGras Tajson je prvi put upotrebio termin Menhetnhendž 1997. godine, inspirisan njegovom sličnošću sa Stounhendžom, gde se sunce poravnava sa koncentričnim krugovima vertikalnog kamenja na svakom od solsticija.

- Kao dete, posetio sam Stounhendž u ravnici Solsberi u Engleskoj i istraživao druge kamene spomenike širom Britanskih ostrva. Bilo je to duboko u meni - rekao je deGras Tajson i dodao:

- Dakle, bio sam, na neki način, utisnut emocionalnom snagom koju zemaljska poravnanja sa Suncem mogu imati na kulturu ili civilizaciju.

Sledeće će se desiti 12. jula u 20.20 i 13. jula u 20.21 sati po lokalnom vremenu u Njujorku. Gledaoci iznad 14. ulice i ispod 155. ulice mogu fotografisati spektakl.

Odeljenje za parkove i rekreaciju grada Njujorka za odličan pogled preporučuje ove ulice: 57. ulica, 42. ulica, 34. ulica, 23. ulica i 14. ulica.

Dok je 42. ulica popularno mesto za gledanje, svaka ulica koja se prostire u pravcu istok-zapad će nuditi generalno dobar pogled - samo budite sigurni da idete što je dalje moguće na istok.

 

Ostavite komentar