Vesti > Svet

BRODOVI sa pšenicom iz Ukrajine ZAPLOVILI KA AFRICI - da li će zbog toga POJEFTINITI HRANA u svetu?

Danas je jedan od najvažnijih događaja u svetu to da je brod sa 23.000 tona pšenice jutros krenuo ka Africi.

Autor: Tanjug

16/08/2022 > 10:52

podeli vest:

BRODOVI sa pšenicom iz Ukrajine ZAPLOVILI KA AFRICI - da li će zbog toga POJEFTINITI HRANA u svetu?
Foto: Pexels.com


Od početka ruske invazije na Ukrajinu i blokade njenih luka, žitarice i ostali poljoprivredni proizvodi ne mogu se izvoziti što je izazvalo globalnu pretnju u snabdevanju hranom.

Afriku je ove godine pogodila posebno velika glad zato što je trećina ukrajinskog izvoza prethodnih godina bila usmerena u ovu zemlju.

Zato je danas jedan od najvažnijih događaja u svetu to da je brod sa 23.000 tona pšenice jutros krenuo ka Africi. Brod "Brejv Komander" napustio je ukrajinsku luku Pivdenji, noseći prvi tovar humanitarne pomoći u hrani za Afriku iz Ukrajine od napada Rusije na tu zemlju, prenosi Rojters.

Od ukrajinskih ali i ruskih žitarica najviše zavise države u Africi i na Bliskom istoku, a kako u nekim od tih država postoje višegodišnji konflikti I sukobi, nije isključena mogućnost da zbog povećane gladi i nestašice gladi dođe do novog migrantskog talasa prema Evropi.

Zbog toga danas svet s olakšanjem dočekuje vest da je teretnjak sa 23.000 tona pšenice jutros otputovao je u afričku luku Džibuti sa tovarom namenjenim potrošačima u Etiopiji.

Do sada je već 17 brodova napustilo ukrajinske luke sa više od 475.000 tona poljoprivrednih proizvoda. Ove isporuke povećaće zalihe hrane za socijalno ugrožene slojeve afričkog stanovništva.

Foto: Pexel.com

 

Ukrajinski izvoz žitarica je opao od početka rata zbog zatvaranja njenih crnomorskih luka, ključnog kanala za isporuke, što je podstaklo rast globalnih cena hrane i izazvalo strah od nestašice u Africi i na Bliskom istoku.

Tri crnomorske luke su deblokirane prošlog meseca, u skladu sa sporazumom između Moskve i Kijeva, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, koji je omogućio slanje stotina hiljada tona ukrajinskog žita kupcima.

Mesecima su borbe u Ukrajini i ruska blokada ukrajinskih luka značile da se žito proizvedeno u Ukrajini, jednom od ključnih izvoznika žitarica, gomilalo u silosima. Posledica toga bio je porast globalne cene hrane što je dovelo do gladi u Africi, Bliskom istoku i delovima Azije.

Foto: Pexel.com

 

Zbog toga se obnavljanje ukrajinskog izvoza žitarica smatra važnim korakom za stabilizaciju cena na svetskom tržištu, a posledice toga bi trebalo da se osete i u Srbiji. Kako je Ukrajina glavni izvoznik pšenice u zemlje u razvoju, obnavljanje izvora budi nadu da će se ublažiti i pretnja glađu posebno u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji.

Ostavite komentar