Vesti > Svet

Zelenski IZNENADIO Makrona: Predsednik UKRAJINE doputovao u PARIZ

Jedna od tema razgovora biće i kakve su dugoročnije perspektive za povratak mira u Evropu

Izvor: K1info/Tanjug

14/05/2023 > 22:11

podeli vest:

Zelenski IZNENADIO Makrona: Predsednik UKRAJINE doputovao u PARIZ
Foto: Tanjug/AP


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je večeras u iznenadnu posetu Parizu gde će razgovarati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Kako je ranije saopšteno je iz Makronovog kabineta, Francuska je poslala avion po Zelenskog u Nemačku, gde se ranije danas sastao sa kancelarom Olafom Šolcom, javlja Asošiejted pres.

Makronov kabinet je saopštio je da će dvojica lidera razgovarati tokom večere i da će Makron potvrditi nepokolebljivu podršku Francuske i Evrope da se Ukrajina ponovo uspostavi u njenim legitimnim granicama i da odbrani njene fundamentalne interese.

Oni će takođe razgovarati o vojnim i humanitarnim potrebama Ukrajine i dugoročnijim perspektivama za povratak mira u Evropu - saopštio je kabinet francuskog predsednika.

Francuska je Ukrajini isporučila određenu količinu naoružanja, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, lake tenkove, haubice i drugo oružje i gorivo.

Pre nego što je odleteo u Pariz, Zelenski je sa Šolcom u Berlinu razgovarao o planiranoj kontraofanzivi svoje zemlje.

Zelenski je rekao da će cilj biti oslobađanje okupiranih područja unutar međunarodno priznatih granica Ukrajine, a ne napad na rusku teritoriju.

 

Ostavite komentar