Vesti > Svet

RUSI SE NE ŠALE Moguća potpuna obustava gasa Severnim tokom

Nemačka ne isključuje mogućnost da u potpunosti ostane bez ruskog gasa i smatra to političkom merom Rusije

Autor: K1/Tanjug

24/06/2022 > 09:16

podeli vest:

RUSI SE NE ŠALE Moguća potpuna obustava gasa Severnim tokom
Foto: Pixabay.com


Nemački ministar privrede Robert Habek smatra da je moguće da Rusija prestane da u potpunosti da isporučuje gas Severnim tokom 1, kao i da ne veruje u tehničke probleme koje je Kremlj naveo kao razlog za smanjene isporuke gasa, već ističe da se radi o političkoj meri.

- Ko zna šta će biti sledeća politička mera - naglasio je Habek za RTL.

Habek je rekao da smanjenje isporuke ruskog gasa može biti i signal za delotvornost sankcija koje je Zapad uveo Rusiji. - Tačno je da Putin dobija pare preko prodaje fosilnih energenata, ali za taj novac može manje kupovati jer je brojna roba pod sankcijama Zapada - objasnio je on.

Habek je u odvojenoj izjavi za ARD upozorio da postoji veoma veliki rizik da distributeri energije dospeju u tešku ekonomsku situaciju u kojoj više ne bi mogli naći novac na tržištu kako bi kupili gas, rekao je Habek za ARD i naglasio da se to mora sprečiti.

Habek strahuje da bi na tržištu energije moglo doći do neke vrste efekta “braće Leman“ iz 2008. godine, kada je bankrotirala nekada četvrta po veličini banka što je doveo do pada Njujorške berze i opšte ekonomske katastrofe, i da bi takvo stanje na energetskom tržištu moglo da pogodi elektroprivredu, ekonomiju, industriju i potrošače.

-T ada bi imali domino efekat koji bi vodio u tešku recesiju - naglasio je on.

Na pitanje da li može da zamisli da će se račun za gas utrostručiti, Habek je odgovorio da to ne može isključiti i da je sve moguće. On je istakao da Nemačkoj predstoji talas poskupljenja koji faktički nije moguće sprečiti.

Ostavite komentar