Vesti > Svet

Za Mađarsku ove godine NEMA ZIME, dogovorene isporuke RUSKOG GASA, a i ne moraju odmah da PLATE...

Uspeli smo da se dogovorimo o kupovini većih količina gasa nego što je to naznačeno u dugoročnim ugovorima, kazao je Sijarto

Izvor: K1info/Tanjug

11/04/2023 > 22:31

podeli vest:

Za Mađarsku ove godine NEMA ZIME, dogovorene isporuke RUSKOG GASA, a i ne moraju odmah da PLATE...
Foto: Pixabay.com


Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto, izjavio je da je Mađarska obnovila sporazum o dodatnim isporukama gasa sa Rusijom.

- Uspeli smo da se dogovorimo o mogućnosti kupovine većih količina gasa nego što je to naznačeno u dugoročnim ugovorima, uglavnom kroz Turski tok - rekao je Sijarto.

Kako navodi TASS, takođe će na snazi ostati sporazum između Mađarske i ruske kompanije Gazprom, prema kojem će Mađarska moći da dobije odlaganje plaćanja gasa u slučaju naglog rasta cena gasa.

Sijarto je tokom posete Moskvi razgovarao sa potpredsednikom ruske vlade Aleksandrom Novakom i  generalnim direktorom Rosatoma Aleksejem Lihačovim.

On je sa Novakom razgovarao o bezbednosti gasovoda Turski tok i snabdevanju naftom preko naftovoda Družba.

Mađarska vlada je ranije izrazila zabrinutost za bezbednost energetske infrastrukture u Evropi u vezi sa sabotažom gasovoda Severni tok, a sam Sijarto je ocenio da je "ludo" što nije bilo "nikakve međunarodne, nepristrasne, nezavisne istrage" o eksplozijama (na gasovodima).

 

 

 


 

 

 

Ostavite komentar