Vesti > Svet

Moskva negoduje i PORUČUJE da će preduzeti MERE zbog ulaska FINSKE u NATO

Koraci Rusije po pitanju stvaranja odbrambene strukture na severozapadnim granicama će zavisiti od "uslova integracije Finske u NATO"

Izvor: K1info/Tanjug

04/04/2023 > 17:10 >> 17:22

podeli vest:

Moskva negoduje i PORUČUJE da će preduzeti MERE zbog ulaska FINSKE u NATO
Foto: Tanjug/AP


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će ulazak Finske u NATO negativno uticati na odnose Moskve i Helsinkija i da će Rusija biti prinuđena da preduzme uzvratne mere, uključujući one vojno-tehničkog karaktera, "da bi odagnala pretnje za sopstvenu nacionalnu bezbednost".

U saopštenju se dodaje da će konkretni koraci Rusije po pitanju stvaranja odbrambene strukture na severozapadnim granicama zemlje zavisiti od "specifičnih uslova integracije Finske u NATO", prenosi TASS.

Granica NATO i Rusije se ulaskom Finske u Severoatlantsku alijansu udvostručila, konstatuje se u saopštenju i ističe da to "radikalno menja situaciju na severu Evrope, u regionu koji je bio jedan od najstabilnijih na svetu."

U saopštenju se ocenjuje da ulazak Finske u NATO predstavlja raskid sa "mudrom tradicijom" neutralnosti te zemlje i dodaje da će Finska postati "samo jedna od malih država članica koje ni o čemu ne odlučuju".

"Sigurni smo da će ovoj ishitrenoj odluci finskih vlasti, koja je doneta bez rererenduma i dubinske analize posledica članstva Finske u NATO, suditi istorija", zaključuje se u saopštenju.

Peskov:Preduzećemo kontramere

- Kremlj smatra da je ovo još jedna eskalacija i da širenje NATO predstavlja pretnju našoj bezbednosti i interesima Ruske Federacije. Preduzećemo kontramere kako bismo osigurali sopstvenu bezbednost i taktički i strateški - upozorio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, istakavši da će Rusija odgovoriti onako kako smatra da treba, preneo je TASS.

Peskov je kazao da će ruska vojska o svemu blagovremeno obavestiti javnost.

- Pažljivo ćemo pratiti dešavanja u Finskoj i videti kako će severnoatlantski blok koristiti teritoriju Finske u vezi sa razmeštanjem oružja, sistema i infrastrukture u blizini naše granice, potencijalno predstavljajući pretnju za nas - rekao je Peskov i dodao da će u skladu sa tim biti preduzimane mere.

Prema njegovim rečima, situacija oko Finske je fundamnetalno različita od situacije u Ukrajini.

- Prvo, Finska nikada nije bila antiruska i nismo imali nikakvih sporova sa Finskom - rekao je Peskov.

Finska je danas postala 31. punopravna članica NATO pošto je šef finske diplomatije Peka Havisto u Briselu predao dokument o pristupanju te zemlje Severnoatlantskoj alijansi američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu. 

Havisto je prethodno u sedištu Alijanse potpisao dokument o članstvu te zemlje u NATO.

Kopnena granica između zemalja NATO i Rusije od danas se udvostručila na 2.600 kilometara, jer Finska deli 1.300 kilometara granice s Rusijom, piše Dojče vele. 

 

Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

Finske oružane snage u potpunosti su na nivou NATO i mogu neprimetno da se integrišu u sve procese, ponavljaju iz sedišta NATO.

Finska je već najavila isporuku modernih tenkova Ukrajini.

- Verovatna promena vlade u Helsinkiju, posle nedeljnih izbora, neće promeniti kurs Finske prema Alijansi - izjavila je ekspert za bezbednost Mina Alander sa Finskog instituta za međunarodne poslove u razgovoru za medijsku kuću Redakciona mreža Nemačke.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozdravio je današnje pristupanje Finske NATO-u i pozvao Tursku i Mađarsku da završe proces ratifikacije kako bi se Švedska pridružila tom vojnom savezu bez odlaganja.

- Iščekujem da što pre pozdravim Švedsku kao članicu NATO-a - naveo je Bajden u saopštenju, preneo je Rojters.

Finska i Švedska su se zajedno prijavile za ulazak u NATO posle napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

 

 

 


 

 

Ostavite komentar