Vesti > Svet

U STRAHU su VELIKE oči: Izvršni direktor TikToka SASLUŠAN u američkom Kongresu

Poslanici su pitali da li kineska vlada može da pristupi korisničkim podacima Amerikanaca i kako sprečava da štetni sadržaji dođu do mladih

Izvor: K1info/Tanjug

23/03/2023 > 20:02

podeli vest:

U STRAHU su VELIKE oči: Izvršni direktor TikToka SASLUŠAN u američkom Kongresu
Foto: Tanjug/AP/Alex Brandon


Poslanici američkog Kongresa na današnjoj sednici optužili su izvršnog direktora TikToka Šu Ci Čeva da ta aplikacija čini dostupnim štetan sadržaj i nanosi ''emiconalnu uznemirenost'' mladim korisnicima.

Republikanska poslanica Keti Mekmoris Rodžers rekla je na početku saslušanja u Kongresu da u roku od nekoliko minuta od otvaranja novog naloga na TikToku, algoritam aplikacije promoviše sadržaj sa samopovređivanjem, poremećajima u ishrani, kao i da podstiče opasne ''izazove'' koji mogu ugroziti živote dece, prenosi Rojters.

Demokratski poslanik iz Nju Džersija Frank Palone naveo je da sadržaj koji je dostupan deci na TikToku pogoršava ''emocionalni stres'' kod dece, dok je poslanik Republikanaca Bob Lata naveo da se jedna desetogodišnja devojčica ugušila kada je pokušala da izvede takozvani ''izazov zatamljenja'' koji je videla na video snimku na aplikaciji.

Poslanici su pitali Čeva da li kineska vlada može da pristupi korisničkim podacima Amerikanaca, kao i o tome kako sprečava da štetni sadržaji dođu do mladih korisnika.

Izvršni direktor TikToka naveo je da iako je ''ogromna većina'' korisnika TikToka starija od 18 godina, ta kompanija je uvela mere zaštite mladih ljudi koji korsite aplikaciju.

Dodao je da je sadržaj poput potencijalno opasnih izazova zabranjen na TikToku.

Kako navodi Rojters, TikTok je nedavno uveo više alata koji omogućavaju roditeljsku kontrolu nad sadržajem, a ranije ovog meseca je iz kompanije saopšteno da je započet rad na funkciji koja bi omogućila roditeljima da blokiraju tinejdžerima da im aplikacija prikazuje klipove koji sadrže određene reči ili heštegove.

Agencija podseća da je do saslušanja direktora pred Kongresom došlo pošto se Bajdenova administracija suočila sa sve većim pritiskom poslanika da zabrani tu aplikaciju iz razloga nacionalne bezbednosti.

Aplikacija TikTok je u vlasništvu kineske kompanije BiteDance.

 

Ostavite komentar