Vesti > Svet

Dečak iz Srbije STRADAO u ZEMLJOTRESU u Turskoj: Robin (8) pronađen u majčinom zagrljaju

Katastrofalan zemljotres koji je pogodio Tursku ugasio je i život jednog dečaka srpskog porekla

Izvor: K1info/novosti.rs

08/02/2023 > 21:28

podeli vest:

Dečak iz Srbije STRADAO u ZEMLJOTRESU u Turskoj: Robin (8) pronađen u majčinom zagrljaju
Foto: Tanjug/AP/Francisco Seco


Pod ruševinama zgrade u kojoj su živeli u Iskenderunu, kako nezvanično saznaju Novosti, zauvek je zaustavljeno detinjstvo osmogodišnjeg Robina Pejkovića.

Osmogodišnjak je nastradao u ruševinama zgrade u majčinom zagrljaju.

Oca Igora, koji je rodom iz Kragujevca, bolna vest je zatekla u Meksiku gde sada radi.

Stručnjak za zemljotrese Ovgun Ahmet Ercan procenjuje da bi 180.000 ili više ljudi moglo biti zarobljeno ispod ruševina, od kojih su verovatno skoro svi mrtvi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je vanredno stanje u deset provincija koje su potresli zemljotresi, a u njima živi 13 miliona ljudi.

U regiji pogođenoj katastrofom na jugu Turske nalazi se i Adana, grad sa 1,8 miliona stanovnika, u kojem su nebrojeni stambeni blokovi sravnjeni sa zemljom.

Jugoistočno odatle na oko 100 kilometara prizori su još apokaliptičniji, naročito u Iskenderunu, gradu na obali Sredozemnog mora, gde vatra guta jedan za drugim brodski kontejner u gradskoj luci i puni okolne planine crnim dimom, a vatrogasaca nema nigde.

Katastrofalno stanje je i u još južnijoj Antakiji, mestu od 400.000 ljudi, u kojem praktično sve zgrade uništene, dok su leševi izvučeni iz ruševina, umotani u tepisone ili ćebad, nanizani duž glavne saobraćajnice, pored povređenih, koji čekajući hitnu pomoć.

U razornim zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju, podsetimo, prema poslednjim zvaničnim podacima poginulo je više od 11.200 ljudi.

Srbija je poslala dodatne spasilačke timove. Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina koje čini 45 pripadnika Sektora za vanredne situacije biće angažovani u gradu Odabasi.

 

 

 

Ostavite komentar