Vesti > Svet

HRVATI moraju da se nose sa svojom ISTORIJOM, a ona uključuje USTAŠKI, ZLOČINAČKI REŽIM

Ustaše i nacisti su u Aušvic deportovali više od 6.500 hrvatskih Jevreja, a Hrvatska je imala i sopstveni logor smrti, Jasenovac

Izvor: K1info/Tanjug

04/02/2023 > 10:30

podeli vest:

HRVATI moraju da se nose sa svojom ISTORIJOM, a ona uključuje USTAŠKI, ZLOČINAČKI REŽIM
Foto: Unsplash.com


Hrvati imaju odgovornost da se nose sa svojom istorijom, koja uključuje i ustaški režim, izjavio je Josi Gevir, direktor za međunarodna pitanja u izraelskom memorijalnom centru Jad Vašemu.

Gevir je za Hinu rekao da su svi Hrvati odgovorni za čuvanje sećanja na holokaust, kao i da se to čini "tačno i ispravno". 

Gevir je istakao da je ustaški režim za vreme tzv. NDH bio "zločinački režim na puno načina", ali da on može govoriti samo o jednom - odnosu prema jevrejskoj manjini. 

- To je bila okrutna, konzistentna, višegodišnja politika i da nisu poraženi, nastavili bi s tim - rekao je predstavnik Jad Vašema. 

Foto: Unsplash.com

 

U dve velike deportacije, u avgustu 1942. i u maju 1943. godine, ustaše i nacisti su u Aušvic deportovali više od 6.500 hrvatskih Jevreja, a Hrvatska je imala i vlastiti logor smrti, Jasenovac. 

Oko 30.000 hrvatskih Jevreja umrlo je tokom holokausta, odnosno 80 odsto jevrejskog stanovništva u zemlji, navodi Hina. 

- O tome treba učiti i prihvatiti to. Svi Hrvati imaju odgovornost da se nose sa svojom istorijom, a ta istorija uključuje ustaški režim - rekao je Vašemu i dodao da ustaški režim, srećom, nije predstavljao sve Hrvate, te da su se mnogi  borili protiv toga. 

Hrvatska 1. marta od Švedske preuzima jednogodišnje predsedavanje Međunarodnom alijansom za sećanje na holokaust (IHRA), a Gevir, koji je i jedan od rukovodilaca izraelskog predstavništva pri IHRA, posetio je Zagreb kako bi sa hrvatskim zvaničnicima razgovarao o planovima za predsedavanje. 

Prema njegovoj oceni, to je "velika odgovornost i velika prilika" za Hrvatsku, koja će predsedavanjem, kako je naveo, "biti svetski lider sećanja na holokaust". 

 

 


 

 

Ostavite komentar