Vesti > Srbija

U Srbiji IZUMIRU ZANATI, mladi hoće da budu MENADŽERI

Budućnost mnogih zanatlijskih radnji je neizvesna, mladi nisu zainteresovani za ova zanimanja

Autor: Tanjug

17/07/2022 > 12:26

podeli vest:

U Srbiji IZUMIRU ZANATI, mladi hoće da budu MENADŽERI
Foto: Pixabay.com


Budućnost zanatskih radnji u Srbiji je neizvesna, jer nema dovoljno mladih zanatlija, potvrđuje i izveštaj Nacionalne službe za zapošljavanje iz juna prema kome su na evidenciji nezaposlenih bila samo 22 stakloresca i 23 tašnera i to svi stariji od 30 godina.

Obućara ima nešto više, čak 504, ali je samo njih 25 mlađih od 30 godina, a krojača na Birou ima 773, od kojih 143 mladih. Mladi očigledno nisu zainteresovani da završavaju zanatske škole i obavljaju tu vrstu poslova, kažu u NSZ za Tanjug. U zanatskim radnjama to potvrđuju i kažu da posla ima, ali da nema ko da radi i da mladi beže od zanata.

U NSZ napominju da je, ipak, poraslo interesovanje za zanate kao što su krojač i obućar, zbog otvaranja novih fabrika koje se bave proizvodnjom tekstila i obuće.

Načelnica odeljenja za obuku i obrazovanje u NSZ Marčela Vuinac Obućina rekla je Tanjugu da je na evideniciji za Grad Beograd veoma mali broj osoba sa zanimanjem stakorezac, obućar, tašner. - Obućara ima svega 30, tašnera osam, staklorezaca samo dva. Među njima skoro i da nema mladih do 30 godina, na primer, troje obućara - rekla je Obućina.

Ona je kazala da je situacija nešto bolja kada su u pitanju zanatlije sa profilima obrazovanja za rad u konfekcijskoj industriji, ali da je i tu broj mladih lica izuzetno mali.

- Nešto je bolja situacija sa šivačima i krojačima u Beogradu, odnosno sa konfekcionarima, njih ima oko 450 na našoj evidenciji, ali takođe mladih do 30 godina veoma malo, manje od 20. Uglavnom su to neki stariji radnici, odnosno lica koja imaju više od 30, 40 i 50 godina. To nam govori da mladi nisu zainteresovani da završavaju zanatske škole i da obavljaju te poslove - dodaje Obućina.

Foto: Pixabay.com

 

Što se tiče samih poslodavaca, navodi Obućina, postoji potreba za ovim zanimanjima, naročito za šivačima i krojačima. Ističe da NSZ ima poteškoće da odgovori na ove potrebe poslodavaca jer, kako je kazala, dešava se da ili nema lica traženih profila ili nisu zainteresovani da rade pomenute poslove.

Beogradski tašner Zoran Matić je rekao Tanjugu da posla ima, da je potražnja čak i veća poslednjih godina, ali da radnika nema. Dodaje da je pokušavao da pronađe i zainteresuje mlade za ovaj posao koji je, kako kaže, kreativan i obuhvata ne samo popravku već i izradu predmeta od kože, od tašni do kaiševa. - Mladi beže od zanata. Uglavnom se školuju za menadžerske poslove, zanatlija nema. Dakle, posla ima, ali nema ko da radi - rekao je Matić.

Ostavite komentar