Vesti > Srbija

Poražavajući PRIZORI sa Šumadijskog mora - na mestima gde se DOLAZILO ČAMCEM, sad je KOPNO

Gde je nekada bilo jedno od najlepših srpskih jezera Šumadije, sada postoje samo obrisi koji se mogu i nogama pregaziti

Izvor: K1info/RINA

01/11/2022 > 16:45

podeli vest:

Poražavajući PRIZORI sa Šumadijskog mora - na mestima gde se DOLAZILO ČAMCEM, sad je KOPNO
Foto: RINA


Nivo Gružanskog jezera kod Knića poslednjih dana drastično je opao, pa sa tog mesta stižu poražavajuće fotografije. Oazu za izletnike, pecaroše i turiste činilo je veštački napravljeno jezero na 273 metra nadmorske visine, a sada je pretvoreno je u pustoš.

Foto: RINA

 

Gružansko jezero jedno je od najvećih akumulacionih jezera u regionu, nastalo izgradnjom brane na reci Gruži, vodom snabdeva oko 300 hiljada ljudi koji žive u njegovoj blizini. Ovo šumadijkso more, kako još zovu jezero, pravi je raj za sve ljubitelje ribolova jer je voda izuzetno bogata brojnim primercima, pa čak i onim kapitalnim.

 

- Riblji fond koji se ovde može uočiti je izuzetno zanimljiv. Planskim poribljavanjem u vodi se sada nalaze skoro sve vrste. Smuđ, krupni primerci soma, štuka, bandar, šaran, ukljeva, deverika i srebreni karaš. Gružansko jezero idealno je mesto za rekreativne ribolovce - rekao je, Vladica Simić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

Na ovom živopisnom jezeru svoje utočište pronalaze i brojne retke ptice. Pošto se nalazi na moravsko-vardarskom migratornom putu, šumadijsko more ima i veoma važnu ulogu tokom seobe ptica, ali je i zimovalište za neke vrste pataka i gusaka. Bilo je predloga da deo jezera prema ulivu Boračke reke i reke Gruže bude proglašen za zaštićeno područje.

 

 

 

Ostavite komentar