Vesti > Srbija

Pokrajinski sekretar o TRAGEDIJI u Vršcu: SMENITI direktorku Centra za socijalni rad

Prema izjavi majke, otac nije bio nasilan prema devojčici, niti je dete ikada prisustvovalo scenama nasilja

Izvor: K1info/telegraf.rs

10/10/2022 > 11:59

podeli vest:

Pokrajinski sekretar o TRAGEDIJI u Vršcu: SMENITI direktorku Centra za socijalni rad
Foto: Pixabay.com


Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić izjavio je da će ustanova na čijem je čelu podneti inicijativu za smenu direktorke Centra za socijalni rad u Vršću.

Nakon smrti devojčice Petre Budimirović (2) koju je 4. oktobra ubio njen otac Marko (35), a zatim presudio sebi vešanjem, Sekretarijat je izvršio detaljan nadzor. Vuletić je napomenuo da je propusta svakako bilo, pre svega u komunikaciji između Centra za socijalni rad, MUP-a i tužilaštva.

On je istakao da bi on, da je na mestu direktorke Centra za socijalni rad u Vršcu sigurno podneo ostavku posle propusta koji su doveli do tragičnog događaja. Međutim, Sekretarijat nije nadležan da odluči o tome da li će direktorka ovog centra biti smenjena ili ne, jer je njihova uloga inspekcijski nadzor i utvrđivanje eventualnih propusta u radu centra, dok o njenoj smeni može odlučivati samo Grad Vršac kao osnivač Centra.

Sekretarijat će podneti i inicijativu Vladi Srbije za izmenu zakona o nasilju u porodici. 

Kako je dodao, ovde je reč o jednom veoma komleksnom predmetu koji se završio sa kobnim posledicama po jedno dete, a prava dece su osnov sistema zaštite pravnog sistema svake države.

- Pokrajinski sekretarijat će na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja preduzeti sve mere u skladu sa zakonom, kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari u ovom predmetu. To podrazumeva i prekršajne i krivične prijave, kao i inicijativu za smenu, sve ono što je potrebno. U narednim danima naš stručni tim će odluči o tome - rekao je on na konferenciji za medije.

Majka nije tražila razvod, dete jedva čekalo da vidi oca

Vuletić je na početku obraćanja izjavio saučešće porodici, a zatim je ispričao sve o nadzoru koji je sproveden u Centru. Rekao je i da je majci male Petre nuđena pomoć za razvod braka, ali da je ona nije bila spremna na to. Takođe, on je otkrio i da prema podacima koje su prikupili njen muž nije bio nasilan prema detetu.

On je objasnio da je sproveden nadzor Centra u Vršcu od 5. do 7. oktobra, prikupljeni su svi podaci, 30. aprila 2022.

- Kada je prijava nasilja u porodici u pitanju, Centar za socijalni rad je obavešten isti dan. Po izjavi majke, nasilje traje od kraja 2017. godine, dakle više godina. Živeli su u kući porodice žrtve. Izrečena je hitna mera udaljenja iz stana i zabrana prilaska 48 časova. Osnovno javno tužilaštvo Vršac produžio je tu meru istog dana na period od 30 dana - naveo je Vuletić.

Zbog visokog rizika od ponavljanja nasilja u porodici, s obzirom da je nasilje trajalo od 2018. godine, 4. maja je formiran stručni tim. Kako je Vuletić istakao, ostalo je nerešeno pitanje viđanja deteta.

- Tužba je sačinjena 25.maja, obaveštena je PS Vršac i OJT Vršac i dato mišljenje da postoji visok rizik. OJT u Vršcu 27. maja određena je mera zabrane prilaska do pravosnažnosti okončanja krivičnog postupka. Nasiilje se karakterise kao psihičko, psihološko, ekonomsko i fizičko - naveo je Vuletić.

Pokrajinski sekretar je istakao da je 2. juna majka izjavila da otac nije bio nasilan prema detetu, da ono nije bilo prisutno kada se nasilje događalo i da dete jedva čeka da viđa oca. 

- To je rekla voditelju slučaja iz Centra za socijalni rad - napomenuo je Vuletić.

- Žrtvi je rečeno da će imati pravnu pomoć za razvod braka. Ona je rekla da u tom trenutku nije spreman za taj postupak.  Posle toga se nije javljala centru - rekao je Vuletić.

Dan nakon ubistva, dakle 5. oktobra, Osnovni sud izdao je na zahtev Centra potvrdu da nikada nije podnet zahtev za razvod braka.  Nije vršen ni postupak biranja modela viđanja deteta.

- Pa su zato oba roditelja imala pravo na viđanje - objasnio je Vuletić.

Marko B. je 27. septembra uslovno osuđen na godinu dana sa rokom provere od 3 godine po odluci Osnovnog suda zbog nasilja.

- Svakako se mora uzeti u obzir da ako je majka žrtva nasilja u porodici dete je uvek potencijalna žrtva i da za to odgovornost preuzimaju sve relevatne institucije. Takođe, ne sme se zanemariti činjenica da rizik od ponovnog nasilja raste, nakon pokretanja sudskih postupaka ili donošenja sudskih presuda. U tim situacijama mora se pojačati zaštita žrtve i potencijanih žrtvi, odnosno deteta ili dece - kaže Vuletić.

 

 

 

 

Ostavite komentar