Vesti > Srbija

Optužnica protiv LEKARA i FARMACUTA! Oštetili RFZO za skoro 78 miliona DINARA , podizali LEKOVE pa ih preprodavali!

Optuženi se terete za izvršenje krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica

Izvor: K1info

Autor: K1info

10/07/2024 > 13:58

podeli vest:

Optužnica protiv LEKARA i FARMACUTA! Oštetili RFZO za skoro 78 miliona DINARA , podizali LEKOVE pa ih preprodavali!
Foto: Shutterstock


Javno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je danas optužnicu protiv četvoro osumnjičenih da su kao zaposleni u bolnici i apoteci zloupotrebom položaja oštetili RFZO za skoro 78 miliona dinara.

Optužnicom su obuhvaćeni Zvonimir Stašević, Milanka Jakovljević, Sava Zoranović i Stanko Zoranović koji se terete za izvršenje krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, saopšteno je iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Stašević tereti se da je od 20. oktobra 2020. do 13. aprila 2021. godine kao direktor Doma zdravlja "Donja Gušterica", AP KiM propisivao elektronske recepte za hormone rasta („norditropin“ i „gentotropin“) pacijentima kojima nije bilo potrebna hormonska terapija, bez pregleda pacijenata i njihovog znanja da su im lekovi propisani.

Okrivljeni Sava Zoranović i Stanko Zoranović kao i okrivljena Milanka Jakovljević terete se da su u dve apoteke u Sremskoj Mitrovici u kojima su radili podizali veće količine lekova - hormona rasta koji su bili prepisani pacijentima bez njihovog znanja, pa su potom preko okrivljeniog Save Zoranovića lekovi dalje prodavani na crnom tržištu.

Na navedeni način okrivljeni su protivpravno prisvojili propisane lekove čime je RFZO oštećen za iznos od 77. 931.760.26 dinara. U prethodnom toku postupka šestoro okrivljenih su osuđeni nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivičnog dela, od toga dva lekara iz Doma zdravlja "Donja Gušterica" kao i četiri farmaceuta sa teritorije Centralne Srbije.

Nakon istrage JTOK je obustavio krivični postupak u odnosu na jednog lekara Doma zdravlja „Donja Gušterica“. Optužnica je predata na potvrđivanje Višem sudu u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal.

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar