Vesti > Srbija

Danas je Sveti Prepodobni Sampson Stranoprimac, svetac koji LEČI BOLESNE! Potrudite se da uradite ovo

Prema verovanju, Sampson se i posle smrti više puta javljao onima koji su ga u pomoć dozivali

Izvor: K1info/informer.rs

Autor: Anica Ninković

10/07/2024 > 08:50

podeli vest:

Danas je Sveti Prepodobni Sampson Stranoprimac, svetac koji LEČI BOLESNE! Potrudite se da uradite ovo
Foto: Shutterstock


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan Prepodobnog Sampsona Stranoprimca koji se "javlja kada ga prizovete, leči bolesti i poziva na pokajanje".

Ovaj svetitelj rođen je u bogatoj i znamenitoj porodici u starom Rimu. Tamo je izučio sve svetsko znanje toga vremena, a posvetio se naročito medicini. Sampson je bio milosrdan i bezmezdan lekar, i davao je bolesnicima lekove i za telo i za dušu, savetujući svakoga da ispunjava propise hrišćanske vere.

Potom se preselio u Carigrad, gde je živeo u jednom malom domu. Pomagao je ljudima, milostinjom, utehom, savetom, ulivajući im nadu, ali i dajući im pomoć telesnu u vidu lekova.

Patrijarh je čuo za visoke vrline ovoga čoveka i rukopoložio ga za sveštenika. U to vreme razboleo se car Justinijan Veliki, a bolest je, po uveravanju svih lekara, bila neisceliva. Tada se car pomoli Bogu, s velikim usrđem, i Bog mu otkri u snu, da će ga Sampson isceliti. Tako je i bilo. Samo što je stavio svoju ruku na bolno mesto, car ozdravi.

Car mu je zbog toga ponudio ogromno blago, ali se Sampson samo zahvalio i rekao caru: "O care, imadoh ja i zlata i srebra i ostalog imanja, no sve ostavih radi Hrista, da bih dobio večna blaga nebeska".

Molitva

U trpljenju tvome stekao si nagradu tvoju, prepodobni oče, neprestano prebivajući u molitvama, zavolevši uboge i njima pomažući. Moli se Hristu Bogu Sampsone milostivi i blaženi, da spase duše naše.

Ipak, car je insistirao da mu nešto učini, pa mu je Sampson rekao da sazida jedan dom za uboge.

Najzad ovaj sveti čovek, sav ispunjen silom i dobrotom nebeskom, preminuo je 27. juna 530. godine. Sahranjen je u crkvi svetog mučenika Mokija, njegovog srodnika.

Prema verovanju, Sampson se i nakon smrti više puta javljao onima koji su ga u pomoć dozivali. Na današnji dan trebalo bi ići u crkvu, činiti dobra dela siromašnima i afirmisati vrlinu davanja.

 

Ostavite komentar