Vesti > Srbija

Ambasador EU izneo NOVE PLANOVE: Pozvao na UKIDANJE KURTIJEVE ZABRANE uvoza robe iz Srbije

Suniog je na forumu EIC u Prištini istakao da ''svi partneri u regionu'' mogu imati velike koristi od evropskog razvojnog plana

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

27/05/2024 > 13:14

podeli vest:

Ambasador EU izneo NOVE PLANOVE: Pozvao na UKIDANJE KURTIJEVE ZABRANE uvoza robe iz Srbije
Foto: Twitter screenshot


Ambasador EU u Prištini Tomaš Suniog pozvao je danas privremene vlasti u Prištini da što pre ukinu zabranu prodaje robe iz centralne Srbije, navodeći da evropski razvojni plan podrazumeva slobodno kretanje robe, usluga i ljudi.

Suniog je na forumu Evropskog saveta investitora (EIC) u Prištini istakao da ''svi partneri u regionu'' mogu imati velike koristi od evropskog razvojnog plana.

- Za Kosovo i Srbiju biće neki dodatni uslovi, kako bi se konstruktivno angažovali uz merljiv napredak i opipljive rezultate u normalizaciji odnosa. S tim u vezi, slobodno kretanje robe, usluga i radnika je u velikoj meri zastupljeno u razvojnom planu. Zato ohrabrujemo Kosovo da što pre ukine zabranu na srpske proizvode - istakao je Suniog, a prenosi Koha.

Privremene prištinske institucije su u junu prošle godine zabranile ulazak robe iz centralne Srbije na KiM, nakon zaoštravanja situacije na severu pokrajine zbog nasilnog ulaska nelegitimnih gradonačelnika Albanaca u zgrade četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom.

Ova mera Prištine dodatno je otežala položaj Srba na KiM, pošto su suočeni sa nedostakom robe i lekova iz centralne Srbije.

Ostavite komentar