Vesti > Srbija

VUČIĆ IZ NJUJORKA: "To su najmoćnije Zapadne sile, ali ISTINU ne možete uvek da POBEDITE SILOM"(VIDEO)

Predsednik je naglasio da će u teškom danu nastaviti svoju borbu, i kako kaže - određenih rezultata ima

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

24/04/2024 > 17:36

podeli vest:

VUČIĆ IZ NJUJORKA: "To su najmoćnije Zapadne sile, ali ISTINU ne možete uvek da POBEDITE SILOM"(VIDEO)
Foto: TANJUG


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Njujorka.

Predsednik je prethodno danas predstavio poziciju Srbije u vezi Nacrta rezolucije „Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici“ državama članicama UN iz Azijsko-pacifičke grupe.

- Razgovori su prošli na izuzetno dobar, iskren, pomalo i emotivan način. Mislim da smo objasnili sve razloge koji su važni, a to je pre svega regionalna stabilnost, mnogo više nego samo proceduralna pitanja. I Srbija ima poštovanje u Azijsko-pacifičkom regionu i verujem da će mnoge zemlje, čak i kineski predstavnik ali i emiratski predstavnik i mnogi drugi razmotriti dalje usaglašavanje stavova, da se ide na intenzivnije, inkluzivnije konsultacije u budućnosti, pa je moguće da se pomeri, ali to naravno ne zavisi od njih i od nas, i zavisi od onih koji su podnosioci teksta rezolucije - rekao je predsednik.

Predsednik je konstatovao da je pritisak na male zemlje sve uočljiviji.

- Mnogi su govorili o potrebi da se razmotri dalje usaglašavanje stavova, da se radi na konsultacijama u budućnosti, to ne zavisi od njih ili nas već od podnosioca Rezolucije. Na male zemlje pritisak sve uočljiviji i snažniji. Zamislite vi mene gurnuete i udarite a neko sa strane kaže da nijedna strana nije spremna da prihvati kompromis. Mi ćemo u teškom danu nastaviti svoju borbu kao i da rezultata ima. Mali smo suviše za najmoćnije Zapadne sile, ali istinu ne možete uvek da pobedite silom. To za nas ipak nešto znači.

Vučić je rekao i da je na sastanku reagovao premijer Slovenije Robert Golob i koji je rekao da te "reči koje je izgovorio predsednik Srbije nisu u duhu sadašnjosti nego u duhu nekog prošlog vremena".

- Pa nisu oni uputili protestnu notu, bili su korektni po tom pitanju. Ja nemam problem, ja sam rekao, čini mi se u razgovoru s vama. Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni misleći na sednicu Saveta bezbednosti, to je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca koji je govorio o tome i odnosi se na njihovu politiku. Ali evo, ponoviću, meni nije problem, svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici. Što se Slovenaca tiče, to što su oni hteli kazati da sam to rekao o Slovencima, ne, o Slovencima kao narodu mislim sve najbolje. Imam mnogo prijatelja, imam porodicu, imam familiju u Sloveniji.

Foto: tanjug PrintScreen

 

- To da ne treba da dolazim tako često u Sloveniju shvatio sam kao pretnju i smanjiću dolaske i kod mojih prijatelja i familije, ali ako sam bilo koga uvredio želim da se izvinim celokupnoj javnosti i narodu Slovenije, ali ne i političarima iz Slovenije. Nije strašno što sponzorišu Rezoluciju o Srebrenici, što ugrožavaju naš teritorijalni integritet. Pozvaću njihovu predsednicu u Beograd i Srbiju ako treba još jednom da se izvinim i kažem da nisam mislio na Slovence i njihov narod. 

Predsednik je prethodno danas predstavio je pozicije Srbije u vezi Nacrta rezolucije „Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici“ državama članicama UN iz Azijsko-pacifičke grupe.

- Nakon jučerašnjih sastanaka sa predstavnicima zemalja Afričke i Južno-američke i karipske grupe u UN, danas sam države iz Azijsko-pacifičke grupe informisao o našoj borbi za istinu, pravo i pravdu i za očuvanje slobodarskog i ponosnog duha srpskog naroda - naveo je predsednik Vučić i dodao:

- Upozorio sam na posledice i nepopravljivu štetu koju usvajanje rezolucije o Srebrenici može da ima po stabilnost i budućnost Zapadnog Balkana, poštovanje međunarodnog javnog prava, ali i po kredibilitet samih UN, kao garanta mira i pravnog poretka u svetu.

Ostavite komentar