Vesti > Srbija

DRAMA U STUDIJU URANKA! Oštra rasprava uživo u studiju Jovane Joksimović "Srbija nije počinila genocid"! (VIDEO)

Do sukoba mišljenja došlo je između Milana Antonijević pravnika i političkog analitičara prof.dr Miloša Labana,

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

23/04/2024 > 12:38

podeli vest:

DRAMA U STUDIJU URANKA! Oštra rasprava uživo u studiju Jovane Joksimović "Srbija nije počinila genocid"! (VIDEO)
Foto: uranak printscreen


"Uranak" svakog radnog dana pokreće važne društvene a pre svega političke teme. Tako je i ovog jutra otvorena tema o burnim raspravama u Njujorku na kojima je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Gosti Jovane Joksimović koji su iznosili svoje stavove i tom prilikom se sukobili su Milan Antonijević pravnik i prof.dr Miloš Laban, politički analitičar.

Podsetimo, Savet bezbednosti UN raspravljao je o šestomesečnom izveštaju o Kosovu i Metohiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sednici da Priština stvara nepodnošljive uslove za Srbe. Amerika je izrazila zabrinutost zbog zastoja u normalizaciji odnosa, a Rusija još jednom podsetila da se na Kosovu i Metohiji nastavlja etničko nasilje pod okriljem privremenih institucija u Prištini. 

Predsednik Srbije je na prijemu za ambasadore još jednom podsetio da Srbija traži povlačenje rezolucije o Srebrenici, jer ona ne leči, već produbljuje rane u regionu. 

Na drugoj strani u Briselu se navodi da je Ohridski sporazum ušao u pregovarački okvir za članstvo Srbije u Evropsku Uniju. Očekuje se da Beograd i Priština sprovede sporazum o normalizaciji i ispune sve obaveze iz dijaloga. U toku iznošenja mišljenja, pokrenuta je debata. Pre svega, mišljenja je dao Milan Antonijević 

- Ovo je bio jedan presek situacije, bezbednost nije na zavidnom nivou tamo, a ostao je mali broj Srba na Kosovu - na samom početku naveo je Antonijević. 

Foto: uranak printscreen

 

Zatim je prof.dr Miloš Laban, politički analitičar istako da prištinska strana zauzima nasilničko ponašanje, jer je Osmani praktično na silu ušla na tu sednicu.

- Ceo taj mizanscen oko sednice saveta bezbednosti pokazuje da je Srbija pogrešila što je nadležnost nad svojom autonomonom pokrajnom Kosovo i Metohija presilila u Evropsku Uniju za koju vidimo da nema moći da stvari sprovede kako treba u odnosu na Briselske sporazume, jer mi znamo šta je Srbija sve ispunila, a sa druge strane EU ni do dana današnjeg nije uspela da natera prištinsku stranu da naprave zajednicu srpskih opština - naveo je on. 

Kako kaže, mizanscen je pokazao da prištinska strana nema nikakav status sem silom i nastavio je svoje izlaganje.

- Čak više nema ni onih svojih prijatelja da na mala vrata uvedu na tu sednicu Saveta bezbednosti, pa su tu zloupotrebljene neke žene sa Kosmeta za koje nije jasno kakve su sudbinu imale. Znate šta? To je više onako pozorište da se neko na mala vrata preko nekih sitnih službenika Ujednjenih Nacija pripije Savetu bezbednosti - istakao je prof. dr Laban i dodao: 

- Predsednik je odličan govor održao, vrlo državnički i bez obzira na ubedljive činjenice koje je izneo, on je ukazao jedan izuzetan nivo dostojan Savetu bezbednosti za razliku od druge strane, koja se služila trikovima - zaključio je svoje izlaganje Miloš Laban. 

Milan Antonijević je na Labanovo izlaganje rekao da na ovu sednicu treba gledati kao na poruke koje se šalju i unutrašnoj zajednici.

- Prištinske vlasti o tome kakvi su stavovi, šalju svom biračkom telu jer su oni izašli iz okvira šestomesečnog izveštaja. Ove četiri žene imale su pravo, to nije bilo fer sa neke strane, nažalost radi se o žrtvama silovanja. Tu treba stati i ne treba ih vređati. Srbija sarađuje sa međunarodnim sudovima i naši specijalni sudovi osuđuju i one koji su činili zločine na Kosovu. Nije fer prema onima koji nisu činili zločine, a ratovali su. Mislim da teba odvojiti zločince od onih koji su branili Kosovo - rekao je Antonijević. 

Usledilo je Jovanino pitanje: "Da li smo mi kao društvo dovoljno uradili za to"? Milanov stav je bio da nismo dovoljno uradili. 

- Ako je ogroman broj članova jedne porodice, dece, ubijeno negde - svako od nas treba da oseti poštovanje što je Srbija imala snagu da donese presudu, prihvatiti istu, daje dokumnetaciju na osnovu kojeg je Haški tribunal doneo određene presude. - istako je Antonijević.

Žustru raspravu pokrenulo je Jovanino pitanje gde je Antonijević video da nismo dovoljno uradili.  Milan Antonijević je na to odgovorio da je gospodin Laban nipodaštaovao žene žrtve. Miloš Laban nije se složio sa tvrdanjama Antonijevića. 

- Nisam, izvinte, ali ja imam taj stav da ne može privatno da se nameće jednoj instituciji, kakav je savet bezbednosti da neko tu upada kao da je neka ulična manifestacija - istakao je Laban. 

Milan Antonijević je glasnijim  tonom rekao da Laban nije dobro video. 

- Niste gledali, oni imaju status savetnika u tom trenutku. Ako vama neko ko ima obraćanje dodeli stauts savetnika - vi imate pravo da sedite tamo - rekao je Antonijević. 

Foto: uranak printscreen

 

Laban nije ostao nedorečen. Institirao je na činjenici da ni predsednik Srbije nije bio upoznat sa tim. 

- Ja ne znam ko im je delio status savetnika i našem predsedniku to nije bilo poznato. Prema tome red je bio da naš predsednik Vučić  bude upoznat sa scenarijom nasilnog upada na sednicu saveta bezbednosti - naveo je Miloš Laban. 

To nije upad, odgvorio je Milan upadajući u reč.

- Kao što je Srbija imala pravo da 4 ljudi sedi iza predsednika, tako su i oni imali pravo - zaključio je Antonijević. 

Prof. dr Miloš Laban srčano je odogovorio da Srbija i Kosovo nemaju isti status. 

- Srbija ima status! A, lažna država Kosovo nema isti status kao Srbija u Ujedninjenim nacijama. To nisu dve strane sa istim pravima. Srbija je država, a ovo tamo je lažna država - istakao je on. 

Foto: uranak printscreen

 

 

 

 

 

Ostavite komentar