Vesti > Srbija

DRASTIČNA PROMENA VREMENA U SRBIJI! Stiže nam SNEG U APRILU!

Duvaće umeren i jak severozapadni vetar, a duž Jadrana jaka i olujna bura

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

11/04/2024 > 18:25

podeli vest:

DRASTIČNA PROMENA VREMENA U SRBIJI! Stiže nam SNEG U APRILU!
Foto: RINA


Do narednog utorka pretežno sunčano i vrlo toplo, posebno u naredni ponedeljak. Zatim je sve izvesnije jače pogoršanje i zahlađenje uz padavine. Iznad 800 metara nadmorske visine moguć je sneg. Relativno hladno vreme bi se zadržalo sve do oko 20. aprila

Posle manjeg osveženja koje je usledilo danas sve do narednog utorka ponovo uz dominaciju anticiklona sledi stabilno i vrlo toplo vreme, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Najtoplije bi trebalo biti u naredni ponedeljak kada bi se maksimumi lokalno mogli popeti i do oko +32 stepena Celzijusa. Tog dana bi se jak hladan front približavao Alpima i upravo njegovo prebacivanje preko Alpa uz sekundarnu ciklogenezu nad jugoistokom Evrope označava sve izvesniju, jaču, promenu vremena.

Prvo bi u utorak od sredine dana jače pogoršanje uz kišu i grmljavinske pljuskove zahvatilo zapadne, jugozapadne, severozapadne, uveče središnje i severne predele.

Foto: Ben McCanna/Portland Press Herald via AP

 

Ponegde bi moglo biti i lokalnih nepogoda ali i njihovoj mogućnosti više za nekoliko dana kada se promena približi. Ispred fronta će i dalje biti veoma toplo uz maksimume oko +29 stepeni Celzijusa, dok bi iza fronta temperatura bila u padu i za oko 15 stepeni Celzijusa i kretala bi se ispod +12 stepeni Celzijusa.

Zatim bi od srede do petka uz uticaj sekundaranog ciklona čiji bi se centar preko jugoistoka Balkanskog poluostrva premeštao dalje na severoistok i prodora maritimno-polarnog vazduha bilo pretežno oblačno i znatno hladnije od proseka uz čestu pojavu padavina, posebno nad istočnim delovima regiona.

Usled jačeg zahlađenja snežna granica bi bila u padu na oko 800mnv, dok bi predeli preko 900mnv mogli do petka akumulirati i preko 15cm snega.

Duvaće umeren i jak severozapadni vetar, a duž Jadrana jaka i olujna bura. Dnevni maksimum u daljm padu i trebao bi se kretati od +5 do +12 stepeni Celzijusa, što je ispod preoseka za sredinu aprila.

Postepeno otopljenje ali uz povremenu kišu se simulira za period posle 21.04.

Sumirano, posle još nekoliko rano-letnjih dana od 16.04. je sve izvesnije jako pogoršanje i jače zahlađenje, a predeli preko 900mnv mogu dobiti i konkretniji sneg. Za sada opasnost od mraza u nizijama nije jako izražena pre svega zbog vetrovitog i pretežno oblačnog vremena, zaključuje Čubrilo.

Ostavite komentar