Vesti > Srbija

RTS reaguje na prozivanja da je Pesma Evrovizije koštala 20 % više od planiranog: Evo šta su odgovorili PREDSEDNIKU UO

Predsednik UO RTS, Klanšček u saopštenju koje je ranije izdao naveo je da je Izbor za Pesmu Evrovizije građane koštao 300.000 evra

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

10/03/2024 > 15:02 >> 15:24

podeli vest:

RTS reaguje na prozivanja da je Pesma Evrovizije koštala 20 % više od planiranog: Evo šta su odgovorili PREDSEDNIKU UO
Foto: ATA Images/wikipedia.org


Menadžment Radio-televizije Srbije saopštio je danas da su netačne informacije koje je u javnost izneo predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček u vezi sa troškovima festivala "Pesma za Evroviziju".

U odgovoru Branislavu Klanščeku navodi se da je predsednik UO RTS-a mogao da sačeka konačan i tačan izveštaj nakon završetka "Pesme za Evroviziju", a ne da sa "proizvoljnim tumačenjima" izlazi u javnost u, kako su naveli, još jednom u nizu pokušaja da naruši ugled Javnog servisa.

Menadžment Radio-televizije Srbije negira tvrdnje Branislava Klanščeka da je budžet Festivala za prošlu godinu bio 140.000 evra i navodi da je zapravo iznosio 249.000 evra.

"Kako se dogodilo da je predsednik UO zaboravio da je baš Upravni odbor odobrio i taj i ovogodišnji budžet. Budžet je ove godine zbog povećanja cene na tržištu veći za 40.000 evra neto i to povećanje se odnosilo na izradu scene, a partner RTS-a Skymusic production, zadužen za vizuelni identitet festivala, zapravo je dobio kompenzaciju u reklamama za navedeni iznos", navodi se u saopštenju.

Tvrde da Klanšček manipuliše i sekundarnim troškovima koji iznose 173.545 evra, a koji se zapravo odnose na troškove amortizacije, tehničkih i ljudskih resursa koji bi, da nisu angažovani na ovom, bili svakako angažovani na nekom drugom projektu.

"Umesto što godinama lovi veštice u Pesmi za Evroviziju, Klanšček bi mogao da obavesti javnost šta je njega kvalifikovalo da bude umetnički direktor 'Beogradskog proleća', ili ako je lakše, ko ga je kvalifikovao. Neka obavesti javnost i čije on pare troši na 'Proleće'. Ne bi bilo loše i da pokaže rezultate glasanja", stoji u saopštenju. 

Dodaje se da je, u prvo obnovljeno "Proleće", RTS uložio oko 50.000 evra i da je ono emitovano na Prvom programu, pošto je Klanšček "slagao direktora programa da je to odobrio generalni direktor". 

"Konačno, gledanost 'njegovog' festivala bila je mnogo manja od Pesme za Evroviziju. Pošto je prvo Klanščekovo 'Proleće' ocenio kao izuzetno neuspelo, menadžment RTS-a je odlučio da se više ne bavi njime. Bio je to dovoljan razlog da započne Klanščekov lov na veštice u Pesmi za Evroviziju", istakao je menadžment Radio-televizije Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije, Branislav Klanšček u saopštenju koje je ranije izdao naveo je da je Izbor za Pesmu Evrovizije građane Republike Srbije koštao 300.000 evra, ne računajući sekundarne troškove. 

Kako je naveo, nenovčana davanja RTS-a iznosili su još dodatnih 173.000 evra, čime je prekoračen budžet za 20 odsto, a koji je predviđao iznos od 249.000 evra.

Klanšček tvrdi i da su se i pored velikog broja zaposlenih u RTS, kako je rekao, dovodili ljudi sa strane iz produkcije, kostimografije i garderobera.
 

Ostavite komentar