Vesti > Srbija

Vesić uputio VAŽNU PORUKU građanima KiM: Svi možete da koristite prednosti OTVORENOG BALKANA, samo uradite JEDNU STVAR

On je istakao da je suština "Otvorenog Balkana" da se ukinu sve prepreke, kako bi se uspostavio slobodan protok ljudi, robe i kapitala

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

09/03/2024 > 13:24

podeli vest:

Vesić uputio VAŽNU PORUKU građanima KiM: Svi možete da koristite prednosti OTVORENOG BALKANA, samo uradite JEDNU STVAR
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da svi građani Kosova i Metohije mogu da koriste prednosti sporazuma koje je Srbija potpisala sa Severnom Makedonijom i Albanijom, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan“.

- Svi građani KiM, bez obzira na nacionalnost, su i građani Srbije. Ukoliko nemaju srpsku ličnu kartu, dovoljno je da je izvade i onda će moći da koriste sve pogodnosti regionalnog povezivanja - rekao je Vesić Tanjugu.

Kako je dodao, svi građani, koji imaju ličnu kartu Srbije, mogu da dobiju identifikacioni broj i da bez ikakvih dodatnih papira rade u Severnoj Makedoniji i Albaniji. On je istakao da je suština "Otvorenog Balkana" da se ukinu sve prepreke, kako bi se uspostavio slobodan protok ljudi, robe i kapitala, jer, kako je rekao, suština je u povezivanju ljudi i privreda.

Istakao u okviru "Otvorenog Balkana" sistem integrisane naplate putarine, koji od prošle godine uspešno funkcioniše između Srbije i Severne Makedonije, dok su pri kraju dogovori o uspostavljanju zajedničkog taga sa Grčkom.

Vesić kaže da se se raditi na tome da se zajednička naplata putarina uspostavi i sa Crnom Gorom i Hrvatskom i da će onda sa srpskim tagom moći da se putuje po čitavom regionu. Prema njegovim rečima, radi i na uspostavljanju zelenih koridora koji bi omogućili da kamioni iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije mogli nesmetano da prelaze iz jedne u drugu zemlju.

Ostavite komentar