Vesti > Srbija

Šef Euleksa: Sudska odluka o Visokim Dečanima obavezujuća za Prištinu

Dovođenje u pitanje odluke Ustavnog suda podriva nezavisnost pravosuđa, narušavajući vladavinu prava - naveo je Barbano

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

28/02/2024 > 22:56

podeli vest:

Šef Euleksa: Sudska odluka o Visokim Dečanima obavezujuća za Prištinu
Foto: en.wikipedia.org


Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano rekao je da je sudska odluka o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezujuća za Prištinu.

On je u objavi na platformi X istakao da "odluka iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezuje sve pojedince i ustanove, bez izuzetka".

- Dovođenje u pitanje odluke Ustavnog suda podriva nezavisnost pravosuđa, narušavajući vladavinu prava - naveo je Barbano.  

Privremene prištinske insrtitucije odbijaju da sprovedu odluku tzv ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine prema kojoj moraju da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca.

Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

 

Ostavite komentar