Vesti > Srbija

Danas STIŽU UVEĆANE PENZIJE! Ali to nije sve, povećane su i ove NAKNADE

Prosečna penzija će sa uvećanjem iznositi oko 45.775 dinara, odnosno oko 390 evra

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

02/02/2024 > 09:53

podeli vest:

Danas STIŽU UVEĆANE PENZIJE! Ali to nije sve, povećane su i ove NAKNADE
Foto: Freepik.com/shutterstock


Isplata januarskih penzija za korisnike iz kategorije samostalnih delatnosti uvećanih za 14, 8 odsto počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Vojnim i poljoprivrednim penzionerima biće isplaćena 6. februara, zaposlenim penzionerima ležu 8, februara na kućnu adresu i na šalterima pošti, dok dva dana kasnije leže na tekući račun, a penzionerima iz Republike bivše SFRJ uvećana penzija će leći 9. februara.

Prosečna penzija će sa uvećanjem iznositi oko 45.775 dinara, odnosno oko 390 evra.

Sa januarskim povećanjem najniža penzija u Srbiji za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti sada iznosi 24.987,67 dinara, a najviša za sve korisnike 230.145,48 dinara, navode iz PIO fonda. Uvećana je i vrednost opšteg boda koji utiče na visinu prvog obračuna penzije, a koji sada iznosi 1.345,88 dinara.

- Osim penzija, povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, dok korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije kojima visina prinadležnosti ne prelazi 51.618,14 dinara nastavljamo da isplaćujemo novčani iznos kao uvećanje uz penziju do pet odsto, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije. I ova statistika najbolje pokazuje da se penzije nikada do sada nisu povećavale tako brzo i znatno iznad nivoa inflacije i sve to na zdravim osnovama. To je bilo moguće uraditi jer je Srbija danas jaka država koja brine o svim svojim građanima a posebno o najstarijima - istakao je direktor PIO fonda Relja Ognjenović.

Ostavite komentar

Beba

Sram bilo Vladu i Vucica što se ovim hvale

02.02.2024 13:56