Vesti > Srbija

Dan nakon VELIKOG POŽARA: Bez NOVIH ŽARIŠTA u Kineskom TRŽNOM CENTRU

Ekipe su ostale na terenu i trenutno su na licu mesta i dalje dve posade sa pet vatrogasaca

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

25/01/2024 > 12:05

podeli vest:

Dan nakon VELIKOG POŽARA: Bez NOVIH ŽARIŠTA u Kineskom TRŽNOM CENTRU
Foto: ATA Images


Požar u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu, koji je izbio u sredu ujutru, lokalizovan je posle četiri sata, ali su ekipe ostale na terenu i trenutno su na licu mesta i dalje dve posade sa pet vatrogasaca, izjavio je danas pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Davor Vidović.

- Požar je lokalizovan oko 9:56. Dežurali smo celu noć, vodili računa da ne dođe do stvaranja novog žarišta i za sada je situacija potpuno zadovoljavajuća - rekao je on.

Govoreći o upotrebi heilkoptera Ka-32 prilikom gašenje požara u ovom objektu, Vidović kaže da MUP Srbije raspolaže sa više različitih letelica koje se razlikuju po svojoj nosivosti i performansama, pa im je samim tim i uloga drugačija.

- Što se tiče Sektora za vanredne situacija, najčešće u akcijama za gašenje požara učestvuju letelice Agusta Bel 212 kao i Erbas H145. Sada je prvi put uključena i letelica Ka-32 koja ima veliku nosivost vode, koristi podvesni tank, nosivost mu je oko četiri tone. Da se koristilo Vedro za gašenje požara, nosivost bi bila čak pet tona - rekao je on.

Vidović dodaje da druge letelice imaju manju nosivost, kao na primer Bel koja ima nosivost oko 1,2 tone, dok Erbas ima nosivost samo 700 litara vode.

Kako je objasnio, prilikom angažovanja letelica za gašenje požara, prvo izlazi manja letelica koja ima bolje performanse i vrši izviđanje terena kako bi pilot stekao utisak i dao procenu da li druge letelice mogu da rade.

- Ovde je bilo veoma teško proceniti situaciji zato što se sam objekat, koji je gašen, nalazi između dalekovoda i stambenih zgrada nedaleko od reke Save, i na osnovu svega toga, i na osnovu kretanja vetra, odnosno dima, doneta je odluka da se mogu podići i druge letelice većeg kapaciteta - rekao je on.

Vidović kaže da Sektor za vanredne situacije ne sprovodi istragu o nastanku požara, već da to radi kriminalistička policija Policijske uprave za grad Beograd tako da će oni, dodaje on, u skladu sa svojom dinamikom obaviti sve istražne radnje i izaći sa nalazima o požaru. 
 

Ostavite komentar