Vesti > Srbija

SVE SLUŽBE SU NA NOGAMA ZBOG SNEGA: VOZAČI, vozite oprezno, ne zaboravite - ZIMSKE GUME su obavezne

Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu 24 časa, i ekipe putara intervenišu u cilju bezbednog odvijanja saobraćaja

Izvor: K1info/Tanjug

08/01/2024 > 14:24

podeli vest:

SVE SLUŽBE SU NA NOGAMA ZBOG SNEGA: VOZAČI, vozite oprezno, ne zaboravite - ZIMSKE GUME su obavezne
Foto: Tanjug/Anders Wiklund/TT News Agency via AP


Javno preduzeće Putevi Srbije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer se, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje da do kraja dana bude hladno i vetrovito, povremeno sa snegom slabog i umerenog intenziteta, što će u većini mesta usloviti stvaranje snežnog pokrivača.

Kako su saopštili iz JP Putevi Srbije, sutra pre podne je moguć mestimično slab sneg, posle podne se očekuje prestanak padavina, a uveče i delimično razvedravanje.

Trenutno je na većini državnih puteva na snazi drugi stepen pripravnosti, sem na deonicama autoputeva u zoni "Beograd" i Miloš Veliki gde je na snazi III stepen pripravnosti.

Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu 24 časa, i ekipe putara intervenišu u cilju bezbednog odvijanja saobraćaja.

JP Putevi Srbije apeluje na vozače da, zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura, moguće poledice i slabe vidljivosti na pojedinim deonicama, bez preke potrebe ne kreću na put, a ukoliko krenu da obavezno imaju zimsku opremu i lance u brdovitim i planinskim terenima, kao i da poštuju ograničenja brzine i istu prilagode uslovima na kolovozu.

Foto: YouTube screenshot

 

Zbog padavina i niskih temperatura stvara se led na kolovozu i zato je potrebno koristiti zimske gume i prilagoditi brzinu uslovima u saobraćaju i stanju puta, izjavio je danas za Tanjug pukovnik saobraćajne policije Zlatko Belencan.

- Zimski pneumatici su obavezni, zato što letnji pneumatici gube svoje svojstvo prilikom kretanja ispod sedam stepeni. Danas je već oko nule, tako da zbog toga su potrebni zimski pneumatici, brzina da se prilagodi stanju puta i uslovima u saobraćaju - naveo je Belencan.

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

On je podsetio da je današnji dan počeo sa saobraćajnim nezgodama sa poginulim licima i već u sedam časova je zabeležena prva takva nezgoda, a do sad su dogodile tri nesreće u kojima su stradali ljudi.

Belencan savetuje vozačima da isplaniraju više vremena za putovanje, kako ne bi došli u situaciju da povećaju brzinu i tako ugroze svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju. 

- Iako je dozvoljena brzina, recimo, 50, ukoliko je takvo stanje (loše) vidljivosti, smanjiti brzinu kretanja, naročito na autoputu, zato što očekujemo pojačan intenzitet saobraćaja, povratak sa zimskih centara i pojačan tranzit kroz zemlju - rekao je Belencan Tanjugu.

On je savetovao pešacima da prelaze kolovoz na obeleženim pešačkim prelazima i da, ako se kreću van naselja, obavezno imaju na sebi svetloodbojnu tkaninu, da bi vozači mogli blagovremeno da ih uoče.
 

Ostavite komentar