Vesti > Srbija

Vlada Srbije donela ODLUKU o SLOBODNOM KRETANJU svih VOZILA sa prostora KiM: Petković objasnio ZAŠTO

Na svim graničnim i administrativnim prelazima biće postavljen disklejmer

Izvor: K1info/Tanjug

25/12/2023 > 20:07

podeli vest:

Vlada Srbije donela ODLUKU o SLOBODNOM KRETANJU svih VOZILA sa prostora KiM: Petković objasnio ZAŠTO
Foto: Pixabay.com


Vlada Srbija donela je danas odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disklejmer.

- Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti  takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 - navodi se u tekstu disklejmera.

Odluka će se primenjivati od 1. januara. Petković je dodao da su na ovaj način zaštitili prava našeg naroda na KiM i omogućili slobodu kretanja.

- Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta - naveo je on.

Na istoj sednici Vlade doneta je obavezujuća odluka za sve - da nema prelaska crvenih linija.

Foto: Tanjug/Tanjug VIDEO

 

- Danas smo na sednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da se obavezuje i predsednik Srbije kao i cela vlada da se jasno i nedvosmisleno drže naših crvenih linija u pregovorima i u dijalogu, da se apsolutno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je činjeno i do sada - rekao je on.

Petković je dodao da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno govori da nema priznanja KIM i nema članstva tzv Kosova u UN kao i organizacijama i agencijama sistema UN.
 

Ostavite komentar