Vesti > Srbija

JAKI VETROVI će nas PRODUVATI za VIKEND! Od SNEGA još uvek NI TRAGA, a evo kada stiže PRAVA ZIMA

Meteorolog je najavio detaljnu prognozu za naredne dane

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

20/12/2023 > 20:08

podeli vest:

JAKI VETROVI će nas PRODUVATI za VIKEND! Od SNEGA još uvek NI TRAGA, a evo kada stiže PRAVA ZIMA
Foto: Tanjug/AP Photo/Steven Senne


Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi navodi da nas već sutra očekuje postepeno povećanje oblačnosti, ali kiše još nema. Takođe, meteorolog upozorava da će i vetar biti jak. Pogledajte kakvo nas vreme očekuje u narednim danima.

Za vikend će biti veoma vetrovito, ali stižu i kiše i sneg.

- Od petka do ponedeljka na vreme kod nas će svojom periferijom uticati jak ciklonalni sistem čiji će se centar preko Skandinavije premeštati ka zapadu u jugu Rusije. Ovim predelima Evrope on donosi pravu zimsku oluju uz orkanske udare vetra, kišu,sneg i ledenu kišu. Kako će se njegov uticaj kod nas osetiti samo ograničeno, vreme će biti loše, ali ni blizu kao nad tim delom Evrope - piše Čubrilo.

 

 

U petak se očekuje veoma vetrovito vreme uz nalete kiše, dok će na preko 800 metara nadmorske visine biti susnežice i snega. Duvaće jak i vrlo jak, na udare i olujan prvo zapadni, a iza fronta severozapadni vetar.

Maksimalna temperatura će i dalje biti iznad proseka, uglavnom od oko +4 na severu do oko +10 na jugu regiona, ali će zbog vetra delovati da je znatno hladnije.

Foto: Tanjug/PA via AP/Dave Higgens

 
Sneg samo na planinama

U subotu će takođe biti vetrovito uz nalete padavina i to uglavnom nad severnim i istočnim delovima regiona. Sneg će padati opet na preko 800 metara nadmorske visine. Duvaće umeren i jak zapadni vetar koji će krajem dana polako slabiti. Temperature će biti bez bitne promene u odnosu na subotu.

- Sa ovakvom sinoptikom doček Božića po gregorijanskom kalendaru može biti praćen snegom samo na planinama i to posebno središnje i istočne Bosne i Hercegovine, severne Crne Gore, južne, jugozapadne, jugoistočne i istočne Srbije. U nizijama je bez šansi za sneg – kaže meteorolog.

Kada dolazi prava zima?

Početkom sledeće nedelje, prema Čubrilovoj prognozi vremena, uz jačanje anticiklona dolazi do smirivanja atmosfere uz pretežno suvo i relativno toplo vreme. Jutra će biti maglovita uz slab mraz, a tokom dana maksimumi uglavnom do +5 do +11 stepeni Celzijusa.

- Promena sinoptike se na determinističkim modelima koji i dalje jako variraju počinje nazirati oko 29. decembra. Za januar stoji signal za znatno više prave zime u odnosu na decembar i to bi se uklapalo u dugoročnu prognozu. Ipak, kako su to samo opšti parametri treba sačekati i videti u kom smeru će se za nekih desetak dana kretati sinoptika – zaključuje Čubrilo.

Ostavite komentar