Vesti > Srbija

Podizanjem zastave u Beogradu otvoren Europride

Planirano je da završnica manifestacije bude šetnja u subotu u 17.00 časova, za čije se održavanje se očekuje odluka države

Izvor: K1info/Tanjug

12/09/2022 > 17:12

podeli vest:

Podizanjem zastave u Beogradu otvoren Europride
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Prvi Europride u Jugoistočnoj Evropi, zvanično je otvoren danas u Beogradu podizanjem LGBTI+ zastave ispred Palate Srbija.

Organizatori su najavili da će tokom Nedelje ponosa koja će trajati do 18. sepembra biti organizovano više od 130 različitih događaja, a planirano je da završnica manifestacije bude šetnja u subotu u 17.00 časova, za čije se održavanje očekuje odluka države, iako su, kako kažu iz organizacije Europride-a, pregovori još u toku.

- Europride-om Beograd će pokazati da je grad otvoren za sve, jednak za sve, da je grad promena i da prava svih moraju da budu zagarantovana - rekao je jedan od organizatora Europrajda Goran Miletić i naglasio da je ovo prilika da se pošalje poruka tolerancije, solidarnosti, jednakosti.

On je istakao da je ovo prvi put da je zastava podignuta ispred jedne institucije i da tim činom žele da pokažu da one moraju da urade deo svog posla, jer nema razloga da se zakonska pitanja koja se tiču prva LGBT + zajednice ne budu sprovedena odmah.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- Bili smo otvoreni za dijalog i zahtevamo da u ovoj zgradi ili drugim vladinim institucijama urade svoj posao, a na prvom mestu želimo da Zakon o istopolnim zajednicama bude hitno usvojen - rekao je Miletić.

Kuma ovogodišnjeg prajda Ivana Rašić, poznatija kao Sajsi MC, rekla je da je ta tema polarizovala društvo i da smo svi svesni koliko je važno da se Prajd održi, jer to nije samo šetnja, već edukacija.

Evroprajd je panevropska LGBTI+ manifestacija, koja se svake godine održava u drugom gradu Evrope, a beorgadski, koji je danas otvoren, jer prvi koji se održava u regionu Zapadnog Balkana i u ovom delu Evrope.

Poverenica Brankica Janković je rekla da se raduje što će prajd biti organizovan u Beogradu, i da joj je žao što je podignuta tenzija oko tog događaja i ostvarivanja ljudskih prava jednog dela naše zajednice.

- Žao mi je što o problemima kojima se suočavaju pripadnici LGBT+zajednice pričamo samo u vreme prajda. Zao mi je što su teške reči stizale i od visokih crkvenih velikodosojnika, od ljudi koji bi po prirodi trebalo da šire mir i razumevanje. Istinski ne razumem kako sve to narušava naš identitet i našu porodicu - rekla je ona i dodala da ima prostora za unarpeđenje razumevanja prema LGBT+zajednici.

Otvaranju Evroprajda prisustvovali su ambasadori SAD, Češke, Finske, Norveške, Slovenije, šef delegacije EU u Srbiji, kao i poverenica Brankica Janković i predstavnici kabineta Ane Brnabić.

 

 

Ostavite komentar