Vesti > Srbija

Oglasila se SEIZMOLOŠKINJA i otkrila da li ima mesta za PANIKU zbog ZEMLJOTRESA u SRBIJI

U Srbiji mogu da se osete zemljotresi koji pogode i Rumuniju, objašnjava Ana Mladenović

Izvor: K1info/Tanjug

04/12/2023 > 14:01 >> 14:03

podeli vest:

Oglasila se SEIZMOLOŠKINJA i otkrila da li ima mesta za PANIKU zbog ZEMLJOTRESA u SRBIJI
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Republički seizmološki zavod juče je registrovao dva zemljotresa u Srbiji, što je dovelo do doze panike. 

Intenzitet u epicentru kod Petrovca na Mlavi bio je 3,8 stepena po Rihterovoj skali, a tokom noći registrovan je još jedan u Rumuniji, što se osetilo i na teritoriji Srbije.

Tlo se u našoj zemlji i danas zatreslo, a kako navodi Republički seizmološki zavod, u 11.08 sati registrovan je zemljotres u mestu Markovac, u okolini Svilajnca, jačine 1,6 stepeni po Rihteru na dubini od 11 kilometara.

Ana Mladenović, seizmolog u emisiji "Kec na jedanaest" kaže da potresi koji su se osetili nije bilo toliko opasno i podsetila da je zemljotres bio jačine 3,6 stepeni po Rihteru. Međutim, u Srbiji se osetio i potres koji je u nedelju uveče zatresao Rumuniju.

- Najčešće kod nas mogu da se osete jaki zemljotresi koji se događaju u Rumuniji. Ne možemo da govorimo o tome da li jedan zemljotres može da utiče na druge. Osećali smo ih u prethodnim godinama. To ne treba da nas brine jer to nisu razorni zemljotresi, jer kada stignu kod nas ti talasi oni ne mogu da izazovu nikakvu štetu - kaže Mladenović. 

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Ona objašnjava i šta su to jaki zemljotresi, koji mogu da pričine veliku štetu.

S obzirom na to kako se danas gradi, osnosno da se koriste armirano betonske konstrukcije objekata, razoran zemljotres za takve objekte su oni magnitude preko 6, 6.5, ali u epicentralnom području. Ne moramo da brinemo, kod nas se neće desiti tako jak zemnljotres i nema razloga za brigu - dodaje ona. 

Prema njenim rečima to pokazuju i istraživanja. 

- Na osnovu geoloških istraživanja kojima se bavimo već prethodnih 30 ili 40 godina možemo da radimo precizne procene. Na osnovu njih znamo gde se nalaze aktivni rasedi i znamo koliko su veliki, a to su podaci koji su nam neophodni da proračunamo koliko jak zemljotres može da se dogodi kod nas. U Srbiji nikad nije zabeležen zemljotres od 5,9 magnituta, što ne znači da ne može, ali kada uporedimo sva istraživanja, jasno nam je da kod nas teško to može da se desi. Srbija, jednostavno, nije podložna takvim zemljotresima. U zemljama u okruženju može, ali  taj talas dođe do nas ne može da stigne - objasnila je ona. 

Ostavite komentar