Vesti > Srbija

Za 2 nedelje otkriveno 100 SLUČAJEVA: Od sutra ispred KCS skrining aneurizme TRBUŠNE AORTE, evo ko TREBA DA DOĐE

Rizične grupe su muškarci, pušači stariji od 65 godina i oni koji u porodici imaju nekoga ko je imao aneurizmu

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

30/11/2023 > 12:51

podeli vest:

Za 2 nedelje otkriveno 100 SLUČAJEVA: Od sutra ispred KCS skrining aneurizme TRBUŠNE AORTE, evo ko TREBA DA DOĐE
Foto: Printscreen/TV Kikinda


Ispred Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije u petak, 1. decembra biće postavljen autobus sa ultrazvučnim aparatom gde će građani moći da obave skrining preglede aneurizme trbušne aorte, a do kraja decembra to će moći da obave i u ambulatnama Kliničkog centra Srbije.

Vaskularni hirurg Kiničkog centra u Beogradu Igor Končar rekao je za Tanjug da se skrining pregledi aneurizme trbušne aorte mogu obaviti u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa i Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije, kao i da mogu da se zakažu od 13 do 18 časova.

- U Kliničkom centru Srbije još uvek ima slobodnih mesta za preglede. Danas se autobus sa ultrazvučnim aparatom nalazi ispred Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa, a sutra će autobus biti ispred Kliničkog centra - rekao je Končar.

Prema njegovim rečima, za razliku od prethodne kampanje na proleće kada su lekari Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju bili deo mobilne ordinacije i posetili brojne gradove u Srbiji, ova kampanja podrazumeva da doktori u svom gradu obavljaju skrining preglede i na taj način otkrivaju aneurizme.

On je istakao da je u prethodne dve nedelje u Novom Pazaru, Kruševcu i Zaječaru pregledano je oko 1.500 zainteresovanih građana i otkriveno oko 100 aneurizmi.

- Ovi pregledi se preporučuju svima koji su stariji od 50 godina, ali su rizične grupe muškarci, pušači stariji od 65 godina i oni koji su u porodici imali nekoga ko je imao aneurizmu. Ukoliko se na vreme otkrije aneurizma i blagovremeno leči planirano operacijom smrtnost je oko 1 posto, ukoliko se ne otrkije i dođe do njenog pucanja smrtnost je oko 90 posto, iz tog razloga je skrining aneurizme trbušne aorte jedan od najefikasnijih i najisplativijih skrininga u medicini - rekao je Končar.

Dodao je i da pregled traje manje od dva minuta, da je bezbolan i da u kratkom vremenskom periodu može da se dobije informacija da li imate aneurizmu ili ne.

Ostavite komentar