Vesti > Srbija

PROTEST poljoprivrednika je POLITIČKI: Ministarka Tanasković kaže da su SVE TAČKE iz SPORAZUMA ISPUNJENE

Ja sam njima na sastanku dala apsolutni iznos svake subvencije koja je isplaćena, rekla je ministarka

Izvor: K1info/Tanjug

13/11/2023 > 17:46

podeli vest:

PROTEST poljoprivrednika je POLITIČKI: Ministarka Tanasković kaže da su SVE TAČKE iz SPORAZUMA ISPUNJENE
Foto: Tanjug/Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede/Kristina Đerić


Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da su ispunjene sve tačke iz sporazuma koji je u maju dogovoren sa poljoprivrednicima i ocenila da je današnji protest politički.

- Ja sam njima na sastanku dala apsolutni iznos svake subvencije koja je isplaćena i procenat nigde nije manji od 97 odsto za svaku meru - rekla je Tanaskovićeva za Tanjug i dodala da još nije isplaćeno još samo ono gde se dokumentacija dopunjuje.

Kada je reč o uređenju tržišta i robnim berzama, Tanaskovićeva kaže da je ranije na sastanku sa poljoprivrednicima dobila predlog zakona za koji, kako je navela, nisu znali da je usvojen još 2021. godine.

- Oni sada kažu - hoćemo da se srede javna skladišta. Ja sam prva rekla, hoću, dajte predlog šta mislite da treba da se uradi. Ali ne možete da dajete predlog u kome će država da garantuje kroz kompenzacioni fond nešto što nećete da obezbedite sami. Ali sam za svaku vrstu predloga - rekla je Tanaskovićeva.

Ministarka je povodom zahteva u vezi sa izmenama zakona ili donošenja uredbi primetila da se to traži u trenutku kada skupština ne zaseda i dok je vlada u tehničkom mandatu što je, ističe, osnovno nepoznavanje sistema, dodajući da je to u ovom trenutku nemoguće.

- Kažu, hoćemo dizel sa olakšicom, zapravo hoćemo zeleni dizel, nećemo refakciju. U celom iznosu akcize je odobrena refakcija, usvojeno kroz zakon i to stupa na snagu 1.1.2024 - rekla je Tanaskovićeva.

Kako je dodala, ono što je trebalo da ispuni država, ispunjeno je time što je omogućeno da im se novac vrati.

- Sada svaki poljoprivrednik koji kupuje sa NIS-ovom karticom gde je 179 dinara povlašćena cena goriva, može da povrati još 50 dinara, znači kupuje gorivo po 129 dinara - rekla je Tanaskovićeva.

Povodom zahteva da se zaustavi "progon poljoprivrednika" u vezi sa neslaganjem katastra i satelitskih snimaka, kao i da se svi inspekcijski nalozi storniraju, Tanaskovićeva pita šta je tu tačno zahtev i povod za izlazak na protest.

- Niko ko je poljoprivredni proizvođač i obrađuje i proizvodi bilo kakvu poljoprivrednu kulturu, nema nikakav progon, niti je storniran. Znači, samo oni koji su sebe nazivali poljoprivrednicima tako što su uzimali subvencije za poljoprivredno zemljište koje je pod šumom, gde ništa zasadili 30 godina. Oni su ti koji su onemogućeni da uzmu subvenciju u narednom periodu - rekla je ona.

Upitala je da li joj sad preporučuju da "one koji su otimali od poljoprivrednika vrati da rade to isto".
 

Ostavite komentar